Annons

Annons

10 tips mot myrkrypningar

Kolsyra i benen? Restless legs är vanligt och besvären kommer ofta i medelåldern. Här är några knep att testa!

Restless legs är vanligt och kan skapa sömnproblem.

Restless legs, eller Willis-Ekbom disease som det numera kallas, drabbar tio procent av befolkningen. Det är en neurologisk sjukdom som är ärftlig och ofarlig, men kan vara nog så besvärlig. Vanliga symtom är pirrningar, ryckningar och smärta i underbenen. Eftersom besvären ofta förvärras när man ligger ner har många av de drabbade även sömnproblem. Det enklaste sättet att bli kvitt besvären är att röra på sig. Det finns även receptbelagda läkemedel att testa. Har du lindrigare problem är här några knep att prova!

 1. Testa värme och kyla. Ta ett 
varmt bad eller en sval dusch. Det kan även hjälpa att spola benen med växelvis varmt och kallt vatten eller att lägga en värmedyna mot benen.
  2. Sov med fötterna i högläge. 
Prova att lägga en stor kudde under fötter na så att benen kommer upp. Och se till att fötter och vader vilar fritt och inte ligger i kläm mellan hårt bäddade lakan.
  3. Drick vatten. Symtomen kan förvärras av vätskebrist.
  4. Slappna av. Långvarig stress kan förvärra myrkrypningar i benen.
  5. Motionera. En kvällspromenad innan du går och lägger dig kan vara effektivt, men träna inte för hårt kvällstid – då kan symtomen förvärras.
  6. Dra ner på kaffe och alkohol. Studier har visat att patienter som sällan dricker alkohol har färre besvär. Även te och kaffe som innehåller koffein kan förvärra besvären.
  7. Håll koll på dina mediciner. Vissa läkemedel, bland annat antihistaminer och antidepressiva, kan förvärra pirrningarna i benen. Det kan även gälla naturläkemedel.
  8. Meditera. Det är bra att försöka fokusera på annat för att få bort fokus från krypningarna. Testa att meditera en stund före sänggåendet eller läs böcker, lös korsord eller handarbeta.
  9. Stretcha och massera. Gå till en massör eller stretcha benen mjukt en liten stund varje dag.
  10. Ta tillskott av magnesium. Magnesiumbrist tros kunna orsaka myrkrypningar. Magnesium finns det gott om i bland annat pumpafrön, solrosfrön och cashewnötter. Det finns även tillskott med magnesium på apoteket och i hälsokostbutiken.

 

Hur känns det?

Vanliga symtom är myrkrypningar, ryckningar eller domningar i benen. Benen kan även värka och kännas heta 
eller kalla.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

 

Två sorters 
restless legs

Primär: Debuterar i 
medelåldern och är ofta ärftlig.
Sekundär: Debuterar senare 
och har en bakomliggande orsak, exempelvis järnbrist, njursvikt, diabetes eller 
reumatism.

 

Av Celia Stahl
Foto: IBL/Shutterstock

 

Läs också:

Så många är drabbade av restless legs

Det här är restless legs

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…