Annons

Annons

10 tips: Så lurar du tjuven under ledigheten

Semestertider är gyllene tider för inbrottstjuvar. Här får du 10 tips hur du bäst skyddar dig mot inbrott under julledigheten.

Se upp för inbrottstjuvar under julledigheten.

Se upp för inbrottstjuvar under ledigheten.

Tjuvar tar aldrig semester. Det gör däremot vi, speciellt under sommaren och julen, påsken och andra lov passar många tjuvar på att göra inbrott i lägenheter, stugor och hus som står tomma. Därför kan det vara värt att veta hur man undviker att drabbas av oinbjudna gäster.

Här kommer några tips från försäkringsbolagen:

Lämna inte huset för snyggt och obebott ut.

Hur ser huset ut när ni rest bort på semester? Oftast lämnar vi lägenhet och hus i alldeles för propert skick. Det ska se ut som det pågår full aktivitet och att ni är hemma. Sätt en timer på radion och lamporna. Plocka undan eventuella krukväxter som kan vissna och ge signal om att ni är bortresta.

Pausa tidningsprenumerationen och be någon samla upp posten.

Morgontidningar i hög nedanför brevinkastet är ett säker invit för tjuvarna, det är också en hög med post. Pausa tidningsprenumerationen och be grannen eller någon annan du litar på plocka undan posten.

Skippa långtidsparkeringen.

Undvik att parkera bilen på långtidsparkeringen. I varje fall om parkeringen inte är inhägnad och bevakad. Nummerplåten avslöjar din adress. Och står bilen på parkeringen en längre tid är chansen stor att du inte är hemma.

Göm inte kontanter och värdefulla smycken hemma.

Bostadsområden med en befolkning i medelåldern brukar betyda att de boende har en mer stabil ekonomi och värdefulla saker. Områden med många äldre lockar också. Kriminella vet att äldre personer ofta gömmer kontanter och värdesaker i bostaden. Skaffa ett bankfack eller investera i ett mindre  inbrottssäkert kassaskåp. Det kostar en del men kan vara värt pengarna. Se till att plocka undan alla värdesaker så att tjuvarna inte kan se dem om de kikar in genom fönsterna.

Skaffa huslarm.

Det råder delade meningar huruvida villalarm avskräcker eller inte. Hur som helst kan det inte försämra situationen.

Fundera på vad du lägger ut på sociala medier.

Innan du lägger upp statusuppdateringar på sociala medier tänk efter vilka som kan se dina inlägg. Om du lägger upp en bild kanske du inte behöver skriva att du är borta just nu eller att du är på semester i två veckor. Risken är att fel person ser det och ser sin chans. Tänk också på att du kan gå in på dina sekretessinställningar på Facebook eller Instagram och bara tillfälligt ändra dem du vill ska kunna se dina inlägg.

Förvara verktyg och stegar inlåsta om du bor i hus.

Förvara redskap och verktyg inlåsta så att de inte kan användas som hjälp för tjuvarna att ta sig in. Stegar bör vara fastlåsta om de förvaras utomhus.

Märk dina ägodelar.

Värdefulla ägodelar kan märkas. Utrustningen kan du få låna hos polisen.

Inventera och fotografera dina saker.

Spara på kvitton, tillverkningsnummer, dokumentera gravyr på smycken. Det hjälper polisen att spåra gods som anträffas hos misstänkta personer. Det hjälper dig också i kontakten med försäkringsbolaget.

Samverka med grannarna.

Be grannar, vänner eller familj titta till bostaden med jämna mellanrum. Lämna dina kontaktuppgifter hos dem ifall något skulle inträffa så att de får tag på er fort.

Om du får inbrott:

Ring 114 14 för anmälan till Polisen. Om du upptäcker ett pågående bostadsinbrott, tveka inte, ring omedelbart 112!

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Anteckna vad du ser, det kan vara avgörande information för Polisen. Polisen ska så långt som möjligt göra en brottsplatsundersökning.

Du kan via en godslista komplettera gods i efterhand men försök att uppge så mycket tillgripet gods som möjligt vid anmälningstillfället.

Brottsofferstöd går att få via Polisen.

Kontakta försäkringsbolaget.

Källor: Polisen, försäkringsbolagen.

Av: Katarina Markiewicz
AOP-IBL

LÄS OCKSÅ: Det här måste du ha i frysen när du reser bort

Lägg ett mynt i frysen

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…