Annons

Annons

10 tips! Så lyckas du med pepparkakshuset

Vår matskribent Janet Gustavsson ger sina bästa tips för ett fint pepparkakshus.

Så lyckas du med pepparkakshuset

– Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper, ta en fuktig handduk under så det inte glider och skär sedan ut formarna. Ta bort degen emellan delarna.
– Grädda små delar för sig och stora för sig. Grädda lite längre tid för pepparkakshus än vanliga pepparkakor. Man kan torka delarna i ugnen också på eftervärmen en stund.
– Smält sockret till karamellen i en torr stekpanna tills det blir ljusbrunt. Rör hela tiden. Var försiktig så att du inte bränner dig vid monteringen!
– Det går också att montera vissa delar med bara kristyr. Tänker du inte äta huset sätta ihop dem med limpistol.
– Vissa delar är det enklare att spritsa glasyr på innan man sätter ihop huset.
– Om kanterna blivit lite ojämna när du gräddat, skär rent direkt när du tagit ut från ugnen, det går bra medan de är varma och mjuka.
– Krossa färgglada karameller i mortel, strö ut i i hålrummet för fönstren innan du gräddar hussidorna. Karamellerna smälter och blir till vackra fönsterrutor.
– Gelatinblad blir också fina fönster. Klipp till i lagom storlekar och sätt fast på insidan av de färdiggräddade delarna innan du monterar huset.
– Förvara pepparkakshuset på torr plats så det inte faller ihop pga. av fuktig deg.
– En liten ljusslinga inne i huset gör det extra festligt.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Vill du baka det söta pepparkakshuset på bilden? Mall och instruktioner hittar du här


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…