Annons

Annons

10 tips som stoppar förkylningen!

Att vara förkyld ett par gånger om året är inte ovanligt. Kanske särskilt under höst och vinter. Här är 10 supertips från tre olika experter mot förkylning.

Så slipper du bli förkyld

Epidemiologens 4 tips

1. Håll avstånd: Om du vet eller märker att någon är uppenbart förkyld, så håll avstånd. Sitt inte precis intill t ex. Virus sprids när man hostar och nyser, och kan fara ut flera meter ifrån den som är sjuk.
2. Handhygien: Tvätta händerna ofta. Särskilt efter att du har varit ute bland folk och har rört vid sådant som andra vidrör, som handtag och ledstänger, t ex. Eller har ett jobb där du ofta skakar hand med andra. Minska även på handskakandet i förkylningstider, att heja kan räcka.
3. Undvik att klia ögon/näsa: Då kan du föra in virus i kroppen, om du tidigare tagit i något där det funnits förkylningsvirus.
4. Nys och hosta i armvecket: Det hjälper inte dig som redan är förkyld men uppskattas av andra som inte vill bli det.

Annons

Källa: AnnaSara Carnahan, epidemiolog, Enheten för vaccinprogram, Folkhälsomyndigheten.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du frossa i D-vitamin

Nutritionistens 3 goda råd

1. Bra mat: Ät en allsidig och varierad kost så att du får i dig så mycket näringsämnen som möjligt. Om du vet med dig att maten kanske inte varit den bästa ett tag, så innehåller multivitaminer, förutom just vitaminer, även de mineraler som är viktiga för vårt immunsystem.
2. Krydda eller kapsla: Vitlök, ingefära och ginseng stärker immunförsvaret. Finns som kapslar hos hälsokosten. Färsk vitlök och ingefära kan man med fördel krydda maten med också, gott – och hälsosamt.
3. Växtbaserat läkemedel: Preparat med röd solhatt, echinacea, kan enligt forskning förhindra förkylningar, lindra förkylning och förkorta förkylning. Finns som droppar, sugtabletter, kapslar.

Källa: Yanina Taynard, sakkunnig inom livsmedelslagstiftning samt nutritionist vid Svensk Egenvård.

LÄS OCKSÅ: Så hjälper vitlök hjärtat

Hälsokostexpertens 3 bästa knep

1. Lyssna på kroppen: Ofta känner man sig tröttare än vanligt när en förkylning är på gång. Ta hand om dig, varva ner, se till att sova ordentligt, och att få i dig tillräckligt med vätska. Man kan även prova C-vitamin i depåtablett som pytsar ut vitaminet under flera timmars tid och som understödjer immunförsvaret.
2 Manukahonung: Den kommer från Nya Zeeland och innehåller ett ämne som anses hindra bakterier från att fästa på celler, och kallas därför för naturens egen antibiotika. Ät en tesked av honungen precis som den är, tre gånger om dagen. OBS! små barn ska inte äta honung!
3. Nässköljning: Att skölja näsans slemhinnor med koksaltlösning kan förebygga förkylning. Men man ska inte skölja om man är täppt.

Källa: Petra Kuusela, utbildad hudterapeut, och butiksansvarig för Lifebutiken, Sturegallerian, Stockholm.

Av Mia Coull Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ: 10 naturmedel mot höstens förkylning


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…