Annons

Annons

104-årige Sten är nyförlovad med Solveig: Dansen håller sinnet ungt

De fick syn på varann på fredagsdansen, men det var först efter flera koppar kaffe som romansen växte fram. I fjol bytte de ringar. – Man kan bli kär när som helst i livet, säger Solveig.

Paret är ett stort stöd åt varandra i vardagen.

Bex orkester har spelat upp till foxtrot, och dansgolvet på Södermalms träffpunkt i Örebro är fullt av pigga pensionärer. Åldern lär ligga mellan 70 och 90 år.

Men äldst av dem alla är Sten Bolling, 104 år ung. Och damen han valsar runt med är ingen mindre än fästmön Solveig Arle, 72.

Annons

Det syns att de dansat förr. Stegen sitter perfekt. Två steg framåt, ett steg åt sidan, snurr. Det är gung, famntag och varma tryckare. Nära, kind mot kind.

Se dem dansa här:

Gilla Året Runt på Facebook

– Det är härligt att dansa och särskilt med Solveig, säger Sten och pussar sin fästmö i en paus.

Det var här de träffades första gången. På mötesplatsen för pensionärer i Örebro, eller ”ungdomsgården för seniorer”, som den beskrivits i folkmun.

Läs också: Våga prova nätdejting!

Här pågår aktiviteter varje dag under veckan, men den mest besökta tycks ändå vara fredagsdansen. Då kan det komma uppemot hundra pensionärer för att träffas, dansa och umgås.

– Det var en kompis som fick med mig hit, berättar Solveig. Först ville jag inte följa med, men så fick jag en gratisbiljett av henne och bestämde mig att prova en gång.

Hon gillade snabbt stället. Dansbandet spelade vackert och det fanns många trevliga människor att prata med. Dansanta herrar fanns det också, och en av de första att bjuda upp henne var Sten.

– Jag kände direkt att jag tyckte om henne. Det sa ju ”klick” för kungen och det gjorde det för mig med, säger Sten.

Sten har gratis inträde till alla dansbanor i trakten.

Och kärleken blev besvarad.

– Ja, det var något visst med Sten, han hade glimten i ögat, säger Solveig.

Själv hade Sten gratisinträde till Träffpunkten. Liksom alla andra dansbanor i Närke. Allt beroende på att han en gång fyllde 100 år.

– Jag fick en silvernål av PRO (Pensionärernas riksorganisation) när jag fyllde år, och hälsades välkommen som hedersmedlem i 100–klubben. Men när jag frågade hur många som var medlemmar sa de att det bara var jag, säger Sten och skrattar.

Det blev fler fredagar på Träffpunkten för Solveig, och ännu fler danser med Sten. I pausen hamnade de ofta vid samma kaffebord.

– Jag tyckte om honom mer och mer. Han var vänlig och rar, och så dansade han så bra.

Vänskapen började övergå i kärlek, och de fick sällskap. Att Sten var över 100 år var inget Solveig tänkte på.

– Nej, kärlek har inget med ålder att göra. Man kan bli kär när som helst i livet, menar Solveig.

Läs också: Så möttes vi – på artrosskolan sa det klick

Parförhållande var inget nytt för vare sig Solveig eller Sten. Båda har varit gifta tidigare och har såväl barn som barnbarn. Sten är till och med morfars farfar.

Solveig har varit Örebro trogen i hela sitt liv, arbetat som postkassörska, drivit hantverksaffär och arbetat inom vården.

Sten har ett betydligt mer rörligt liv bakom sig. Han har jobbat som ingenjör och bott på olika håll i Sverige. Han älskar teknik och håller reda på vad som sker inom dagens forskning.

Sedan några år tillbaka är Sten bosatt i Hallsberg. Han bor längst upp i ett höghus med vacker utsikt över Närkeslätten.

Fyra år efter pensioneringen började han måla tavlor, och slog igenom.

– Jag hade målat två tavlor 1943 men sedan lagt av. Men så gick jag en målarkurs och blev biten. Det har blivit en hel del med åren, konstaterar han.

Minns kriget

Sten är född 1913, bara några månader innan första världskriget bröt ut. Han har sina tidigaste minnen från krigstiden.

– Jag minns att min morfar, som kom från Frankrike, fick tillsänt sig franska dagstidningar för att han ville hålla reda på hur det gick i kriget. De var kolorerade, och det var inte vanligt på den tiden, påpekar han och tillägger:

– Sedan minns jag att mamma ibland fick skynda ut i trädgården och jaga bort folk som kröp genom vår häck för att stjäla ekollon. På den tiden användes ekollon i stället för kaffebönor, som det då var ransonering på.

Som vuxen har Sten sysslat mycket med idrott. I yngre år sportade han nästan varje dag. Det var skidskytte, orientering och löpning. Milen sprang han varje vecka.

– Men i min egen takt, poängterar han. Man ska inte ta ut sig i onödan.

Även om Sten har goda genetiska förutsättningar för sin höga ålder – hans mor blev 102 och fadern 90 – så menar han själv att skälet till hans höga ålder är träning.

Läs också: Studie: Personer som känner sig unga har en yngre hjärna

Nu är det dans som är bästa motionen. Två gånger i veckan under vintern, och tre på somrarna, åker han och Solveig runt och dansar på olika håll i Närke. Lite nu och då blir det även en danstur med Ålandsbåten.

Ett annat hälsofrämjande intresse är resor. De senaste tolv åren har Sten varje sommar åkt till Bulgarien. Helst till hotell New Jupiter i Sunny Beach vid Svarta havet. En behaglig, vacker och billig tillflyktsort.

– Jag har haft turen att alltid haft med resesällskap. Förutom en gång, då kändes det ensamt, medger Sten.

Men sommaren 2017 kändes han sig allt annat än ensam. Då följde Solveig med på resan. De badade och solade, åkte på utflykter och åt god mat.

Åter hemma i Sverige slog de till, den 30 oktober, på Solveigs 72-årsdag.

– Då förlovade vi oss, berättar Solveig leende.

På Solveigs 72-årsdag förlovade de sig.

Kvällen firades på kinarestaurangen i Hallsberg med friterad fläskfilé och ett glas vin. Ryktet spred sig snabbt på den lilla orten, och snart visste halva samhället vad som hänt.

Det blev intervju i lokaltidningen och glada lyckönskningar från var och varannan.

– Våra barn tyckte också att det var okej. De sa att huvudsaken var ju att vi trivdes ihop, och det gör vi ju.

Läs också: Dagny Carlsson om kärleken Harry: ”Dansade som en gud”

Solveig och Sten har dock valt att inte flytta ihop. Många som gifter sig på äldre da’r bor sällan tillsammans, sägs det. Det är svårt att ändra på det man är van vid.

– Nu är det ju bara tre mil mellan Örebro och Hallsberg och vi ses ändå nästan varje dag. Jag kör Stens gamla Mitsubishi. Många har frågat om vi inte ska gifta oss, men det har vi inte några planer på i nuläget. Vi träffas och har roligt ihop, säger Solveig.

Modiga kyssar

De hjälper varandra i vardagen med allehanda bestyr. Tvättar, städar och lagar mat.

– Men det är nog först när jag kom in i bilden som Sten började äta mer än bara köttbullar, skrattar Solveig.

Båda hänger med i vad som händer i tiden, följer nyheter i tidningar och på tv. De gillar att lösa korsord och lyssnar gärna på musik. Helst dansbandslåtar och klassisk musik.

Läs också: Därför blir du glad – och smart! – av korsord!

Ett särskilt intresse har blommat upp för Solveig på sistone.

– Jag har målat lite tavlor förut, och nu har Sten inspirerat mig än mer. Han har en hel ateljé full med färgpenslar och oljefärger, så det kanske blir fler alster, säger hon.

Ingen av dem röker längre. Sten slutade röka pipa en julafton för många år sedan.

– Min släkting sa nämligen att det var omöjligt att sluta på en gång. Men det satte jag mig emot och slutade därför direkt. Det har jag inte ångrat, säger Sten.

Intimitet diskuterar de inte med journalister, det är en privatsak. Men romantiken är aldrig långt borta. Kramar och kyssar kan de ge varandra lite när som helst.

– Jag tror faktiskt att man har blivit modigare med sådant med åren, säger Solveig.

Vi kramas och pussas lite när som helst, säger de.

Efter kaffevalsen på Träffpunkten i Örebro där de berättar sin historia blir det paus. Paret slår sig ner vid ett bord i korridoren.

Solveig plockar fram termos, porslin och kakor som hon förvarat i sin väska. Kakorna är nybakta för dagen. Både skribent och fotograf låter sig väl smaka.
Efter lite småprat spelar Bex Orkester upp till dans igen. Sten är inte sen med att bjuda upp sin Solveig.

Han tar hennes hand och går iväg, nu är det bara han och hon som gäller. Men de vinkar ändå glatt till avsked och hojtar till två slutkörda redaktionsarbetare:

– Ni kommer väl till Brunnsparken på tisdag? Då är det dans igen!

Text: Karl-Gustaf Mattsson
Foto: Alexander von Sydow

Läs också:

9 kärlekstips från äldre som får din relation att hålla resten av livet

5 enkla knep för att behålla gnistan i er relation

Boktips: Tre böcker om kärlek på äldre da’r


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…