Annons

Annons

11 besöksmål du inte får missa

Vårt avlånga land har mängder av museer som ger oss en inblick i hur det var att leva förr i tiden. Följ med på en spännande tur till vackra gårdar, konstnärshems och glittrande palats!

Mårbacka i Sunne
1. Mårbacka Minnesgård i Sunne

År 1940 dog författarinnan och nobelpristagaren Selma Lagerlöf. I sitt testamente önskade hon att hennes hem Mårbacka skulle bevaras som en minnesgård öppen för allmänheten. Mårbacka står därför kvar precis som när författarinnan lämnade det. Under den guidade visningen får du reda på allt om Selma Lagerlöf, hennes författarskap och person. Missa inte heller Mårbackas fantastiska trädgårdar, ladan med en utställning om författaren och ta gärna en fikapus i Mårbackas mysiga café.
Mer info: marbacka.com

hallwylska-museet

2. Hallwylska museet i Stockholm

Flärd, glamour och elegans. I ett ståtligt palats mitt i Stockholm ligger Hallwylska museet. Dit flyttade grevinnan Wilhelmina von Hallwyl med maken Walther, sina barn och tjänstefolk år 1898. Wilhelmina, som var en stor samlare av konst och konsthantverk, bestämde tidigt att palatset skulle bli ett museum – men först efter familjens död. Hallwylska museet öppnade för allmänheten år 1938. Tjusiga salonger och mängder av antikviteter finns i palatset. Gå runt på egen hand eller följ en guidad tur. Museet är känt för sina dramatiserade barnvisningar och prisat för sin trevliga och kunniga personal.
Mer info: hallwylskamuseet.se

Vallby frilufsmuseeum

3. Vallby Friluftsmuseum i Västerås

Sugen på lite västmanländsk kulturhistoria? Då ska du bege dig till Vallby Friluftsmuseum. Museet grundades 1921 och består av ett fyrtiotal hus som visar miljöer som invånarna i Västmanland levde och verkade i förr. Här finns jordbrukslandskap, stadskvarter, bruksmiljöer, missionshus, byskola samt friluftsteater. Här visas även se vilka växter och grönsaker man odlade och vilka djur man hade. Djuren kallas för lantrasdjur, och tillhör gamla svenska raser som levt i Sverige under hundratals år.
Mer info: vallbyfriluftsmuseum.se

Nostalgicum i Göteborg

4. Nostalgicum i Göteborg

Ett måste för alla retrofantaster. Här kan du uppleva 50- och 60-tals liv med alla dina sinnen. Lägg en slant i jukeboxen, bläddra i en gammal veckotidning eller smaka på en violpastill. Sovrum, vardagsrum och tonårsrum är tidstypiskt inredda. Avsluta din nostalgiresa med en fika på café Dagny. Kan det bli mer retro?
Mer info: nostalgicum.se

Nilsagarden

5. Nilsagårdens Nostalgi Mmuseum i Strömsnäsbruk

Privatägt museum som består av olika tidstypiska miljöer från 1900-talets början fram till år 2009. Här hittar du 250 kvadratmeter gammaldags inspiration, både vad gäller inredning, men även textilier och kläder. Öppet enligt överenskommelse på telefonnummer: 070-36 42 555.
Mer info: nilsagardens.se

tandstcksmuseet

6. Tändsticksmuseet i Jönköping

I en träbyggnad från 1848 i Jönköping låg en gång i tiden den tändsticksfabrik som i dag är världens enda tändsticksmuseum. Här får du lära dig allt om tändstickans historia, om maskinerna, om människorna bakom tändsticksindustrin. Affischer, askar och etiketter finns i utställningen och här visas också andra saker man kan använda tändstickor till – förutom att tända eld med.
Mer info: matchmuseum.se

 fängelsemuseeum

7. Fängelsemuseet i Gävle

Fängelsemuseet i Gävle består av två byggnader. Den ena, Slottshäktet, berättar om den tid då de straffade visas upp offentligt i avskräckningssyfte. I den andra byggnaden, Cellfängelset från 1847, kallades för ”Hotell Hamilton” av fångarna och berättar om tiden då fångarna satt inspärrade i fängelseceller. I cellerna möter du olika ”fångar” (dockor i naturlig storlek) och kan ta del av deras brott och fortsatta livsöde. Fängelsemuseet har även en liten butik.
Mer info: fangelsemuseet.se

brio

8. Lekoseum i Osby

Har du barnasinnet kvar eller är på utflykt med barn och barnbarn? Då ska du definitivt bege dig till Briomuseet i Osby. Här visas leksaker som är 100 år gamla; Dockskåp, träleksaker, lok och modelltåg av kultmärket Märklin. På Lekoseum finns också möjlighet till att bygga era egna leksaker, gå en shoppingtur i Brios outlet (där det har legat en leksaksbutik sedan 1914) eller ta en fikastund.
Mer info: lekoseum.se

Sundborn

9. Carl Larsson-gården i Sundborn

”War välkommen, kära du till Carl Larsson och hans fru!” Så står det över ingången till Carl och Karin Larssons bostad Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun. Konstnärsparet Carl och Karin Larsson hem hör till ett av Sveriges mest älskade utflyktsmål. Paret fick Lilla Hyttnäs år 1888 i gåva av Karins far. Carl målade och Karin tog hand om barn och hem, men lät också sin kreativitet få utlopp. För det var hon som stod för hemmets färgsättning och inredning, val av textilier och möbler. Huset ser fortfarande ut som på familjen Larssons tid. Passa även på att besöka Stora Hyttnäs där familjen Larssons grannar bodde i ett ståtligt, tidstypiskt 1800-talshus, en stil väldigt olik den i det Larssonska hemmet.
Mer info: clg.se

hattfabriken

10. Hattfabriken i Trelleborg

Borgquistska hattmuseet i Trelleborg ser precis ut som det gjorde år 1978 då familjen Borgquist slog igen portarna till sin hatt- och mössaffär. Förutom hattar och mössor, muffar och pälskragar finns här också gamla mönstertidningar, symaskiner och olika slags sybehör.
Mer info: gamlatrelleborg.se

fabriksmuseeum i Borlänge

11. Fabriksmuseum i Borlänge

Även Borlänge kan stoltsera med ett eget hattmuseum som heter CTH fabriksmuseum. Carl-Theodor Ericson var mannen bakom stadens hattfabrik som år 1927 tillverkade ungefär 1 000 mössor – om dagen. I dag är den gamla fabriken ett museum med mängder av hatt-och mösskreationer.
Mer info: cth-hattfabriken.se

Annons

Av Katarina Markiewicz


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…