Annons

Annons

11 saker du kan göra för att minska vattenbristen

Stor vattenbrist råder i stora delar av Sverige. Även om alla inte kan göra allt kan alla göra något. Här är 11 tips för att spara vatten!

Vattenbrist är ett stort problem i flera delar av Sverige. Bild: Ingemar Edfalk/Alamy

Sommaren 2016 var den torraste på 40 år, skriver Myndigheten för samhällskydd och beredskap. I maj 2017 gick åtta myndigheter och länsstyrelserna ut med en gemensam uppmaning om att spara vatten. Mest utsatt är östra Sverige upp till mellersta Norrland – från Blekinge till Västernorrlands län. Och redan i maj 2018 ser det ut att bli vattenbrist i flera kommuner.

Medvetenheten ökar

Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Havs- och vattenmyndigheten, säger till Krisinfobloggen att medvetenheten ökat men att det fortfarande finns mycket att göra.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Efter sommaren 2016 tror jag att man förstår det. Det som är lite svårare är att när det kommer ett lågtryck med regn så tror många att det har repat sig. Men så är inte fallet. Sommartid sugs mycket vatten upp av växtligheten, och dessutom är avdunstningen större när temperaturerna är höga, säger Lennart Sorby.

SMHI har tagit fram en helt ny tjänst där kommuner, länsstyrelser, verksamheter och allmänheten kan förbereda sig och anpassa sig inför en eventuell vattenbrist.

Hur ofta låter du kranen stå på i onödan? Bild: Shutterstock/IBL

Här är 11 tips för att spara vatten

 • Samla upp regnvatten från takrännor för att vattna trädgården. En vattenspridare kan dra 150 liter på 20 minuter.
 • Stäng av kranen när du borstar tänderna eller tvålar in dig. Du kan spara 60 liter vatten om du duschar fem minuter kortare.
 • Diska inte under rinnande vatten. På bara tre minuter kan det gå åt ungefär 36 liter vatten. Använd i stället en diskbalja för handdisk. Då minskar du mängden vatten till mellan 6 och 10 liter vatten.
 • Fyll disk- och tvättmaskin innan du kör och använd eko-program.
 • Ta korta duschar i stället för att bada i badkar.
 • Ställ en kanna med vatten i kylskåpet så har du kallt vatten redo, istället för att spola i kranen tills det blir kallt. Spola ur vattnet som stått still i kranen men samla upp det för att till exempel vattna växter med.
 • Laga onödiga läckor och droppande kranar, över tid kan många kubikmeter gå till spillo.
 • Installera snålspolande toaletter, kran- och duschmunstycken. En familj som duschar 20 minuter om dagen med ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter/min.
 • För en äldre, högförbrukande toastol kan man begränsa mängden vatten som används för att spola genom att lägga ner en tegelsten i vattentanken.
 • Tvätta inte bilen hemma. Åk istället till en riktig biltvätt, där samlas det smutsiga vattnet upp, renas och återanvänds.
 • Håll koll på vattenmätaren! När du vet precis hur mycket vatten du betalar för, och kan se mätaren ticka, är det lättare att motivera sig till att spara mer.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, Livsmedelsverket, Tanums kommun, Kalmar Vatten, Vattensmart, Nya Wermlands-Tidningen

Tips för en riktig snabbdusch à la Gunde Svan:

Behöver du inspiration till hur en riktig snabbdusch går till?

Skidfantomen Gunde Svans rekord i snabbdusch – enligt egen utsago – är hisnande 1 minut och 23 sekunder. I rekordet ingår det att börja fullt påklädd, få av sig kläderna, duscha, schamponera, torka sig och sätta på kläderna igen.

I det norska tv-programmet Golden Goal berättade han om sin handduksteknik för att spara tid.

Se klippet här:

Text: Helena Sjögren

Läs också:

Så här sparar du energi och vatten när du diskar!

5 växter för dig som glömmer att vattna

Därför ska du låta gräsklipparen stå i sommar


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…