Annons

Annons

13 saker du kanske inte visste om choklad

Hur mycket vet du om choklad – egentligen? Visste du till exempel att choklad kan räknas som en grönsak och att Sverige började att tillverka chokladkakor redan 1872?

Här är 13 saker du kanske inte visste om vårt favoritgodis.

Vit choklad är egentligen inte riktig choklad

Vit choklad skiljer sig från vanlig choklad på det sättet att det endast är fettet från kakaobönan som används till tillverkning, inte själva kakaomassan. I övrigt tillverkas den precis som brun choklad och resultatet är en nästan vit choklad. Den brukar smaksättas med vanilj eftersom kakaosmöret i sig nästan är smak- och doftlöst.

Choklad är en gammal kulturväxt

Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika åtminstone sedan 600-talet av mayaindianer, och bönorna tros ha använts i åtminstone 2 500 år.

Olika choklad har olika stor miljöpåverkan

Mjölkchoklad har cirka tre gånger så stor miljöpåverkan som mörk choklad, visade en studie från 2011 vid Institutet för Livsmedel och Bioteknik som beställts av Livsmedelsverket.

Kakao har använts som valuta

Aztekerna, ett indianfolk i centrala Mexikos högland, använde kakaobönor som betalningsmedel och bönorna var en eftertraktad bytesvara i hela Centralamerika. Även skatt erlades med valutan. Det sägs också att aztekernas siste härskare, kung Montezuma, hade ett lager om nära 1 000 ton torkade kakaobönor vilket var en otrolig förmögenhet på den tiden.

Choklad är – en grönsak

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel som är baserade på kakaobönan och bönan framställs av kakaoträdet Theobroma Cacaos frukt. Så med lite god vilja kan vi faktiskt kalla choklad för en grönsak.

Britter skapade den första chokladbiten

1828 upptäckte man hur man kunde framställa pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första mer fasta chokladbiten kunde tillverkades 1847 av The Fry & Sons shop, ett brittiskt chokladföretag. 

Varm choklad var den första chokladdelikatessen

Det var vanligt att koka varm choklad i både den mexikanska och aztekiska kulturen bland framstående personer, men smaken var inte alls som den är idag och drycken kryddades ofta med chili och vanilj.

Mjölkchoklad skapades i Schweiz

Daniel Peter skapade den första riktiga mjölkchokladen 1875, efter att ha testat sig fram i över åtta år. Kondenserad mjölk visade sig vara nyckeln för att receptet skulle funka.

Många bönor blir det

För att göra ett kilo choklad krävs det mellan 300–600 kakaobönor, vilket motsvarar ungefär mellan 10 och 20 kakaofrukter.

Cloetta var först i Sverige

Chokladföretaget Cadbury, som finns fortfarande, skapade den första chokladkakan i England redan 1842. I Sverige började chokladkakor och praliner att tillverkas i Cloettas fabriker 1872.

Nästan all choklad kommer från Afrika

Trots sitt ursprung i Amerika kommer ungefär två tredjedelar av all kakao från Västafrika, med 43 procent i Elfenbenskusten.

Kakaoträd kan bli 200 år gamla

Kakaoträden kan bli så gamla som 200 år men producerar bara kakaobönor i 25 år.

Choklad smälter ovanligt fort

Choklad är den enda ätbara substansen som smälter vid cirka 33 grader, vilket kan förklara varför den smälter så snabbt på tungan.

Annons

Källa: Mentalfloss.com
Text: Malin Ny
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Experten: Därför ska du aldrig förvara choklad i kylen

Forskare: Choklad är bättre mot hosta än medicin!

Chokladrutor med kokostosca

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…