Annons

Annons

12 vanliga krukväxter som kan skada din katt

De må vara fina att se på, men flera av våra vanligaste krukväxter kan göra din katt riktigt, riktigt sjukt – och vissa är så giftiga att det kan sluta med döden.

Katter gillar att tugga på gräs, vilket hjälper dem med matspjälkningen. Men dessvärre tycker de även om att tugga på våra krukväxter (och att välta dem, men det är en annan historia).
Särskilt farliga är liljeväxter, vars växtsafter kan anstränga kattens njurar så kraftigt att de slutar fungera, vilket i värsta fall kan sluta med döden.

Men det finns fler växter att se upp med – här är 12 av dem:

1. Amaryllis

Annons

amaryllis


2. Liljeväxter

liljevaxt


3. Julros

julros


4. Oleander

oleander

 

5. Änglatrumpet

anglatrumpet


6. Hyacint

hyacint


7. Kottepalm

kottepalm
8. Azalea

azalea

9. Hortensia

hortensia

10. Korallbär

korallbar


11. Vit kalla

vit-kalla


12. Cyklamen

cyklamen

Även flitiga lisa, fredskalla, gullranka, prickblad, rosenkalla, tidlösa och tulpanknoppar kan vara skadliga för katter.

Vanliga tecken på förgiftning är att katten dreglar, kräks, blir utmattad eller får diarré. Du bör då kontakta en veterinär. I vissa fall är endast vissa delar av växten farlig, men den som vill vara på den säkra sidan gör bäst i att välja bort blommorna i den här artikeln.Om du misstänker att din katt tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta en veterinär då liljeväxter kan ge bestående njurskador.

Källa: Agria djurförsäkring

LÄS OCKSÅ:
Vår kattexpert Susanne Helman Holmström svarar
14 kattbilder  – du inte får missa

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…