Annons

Annons

12 smarta tips att använda sig av i köket

Det finns flera smarta sätt att förenkla för sig själv i köket. Med dessa tolv tips kan du spara tid och undvika irritation.

1. Ta enkelt bort fröna

För att snabbt och enkelt avlägsna frön från till exempel pumpa, gurka och zucchini kan du använda en glasskopa.

2. Skala äggen snabbare

Häll i lite vinäger i kokvattnet, så blir det enklare att skala äggen när de är färdigkokta.

Annons

Via: Tesco

3. Skala citrusfrukter enklare

Om du tycker att citrusfrukter är svårskalade finns det ett enkelt sätt att gå tillväga. Lägg frukten i mikron i 20 sekunder och därefter blir det betydligt lättare!

4. Förhindra att skummet kokar över

Om du inte har möjlighet att titta till pastavattnet hela tiden kan du lägga en träslev över kastrullen. På så sätt förhindrar du det vita skummet att koka över kanten.

5. Stek perfekta ägg

Knäck äggen i stekpannan men istället för att ha i matfett häller du i lite vatten. Ställ sedan stekpannan på spisen och stek som vanligt. På så sätt får du perfekta ägg med flytande äggula!

6. Värma upp rester

Om du ska värma upp pizza eller andra bakade maträtter i mikron kan du ställa ett glas med vatten bredvid. Vätskan förhindrar pizzan att torka ut alldeles för mycket och gör istället att den behåller sin knaprighet.

Foto: IBL/Shutterstock

7. Bakplåtspapper till muffinsen

Har du slut på muffinsformar, så ingen panik. Klipp till bitar av bakplåtspapper och stick ner i ett muffinsbleck. Det behöver inte vara så jämna och fina bitar, det blir en del av charmen. Sedan är det bara att hälla i smeten och grädda.

8. Undvik löktårarna

Om du planerar att steka löken kan du lägga den i frysen ungefär 30 minuter innan du skivar dem. OBS! Undvik detta om du har tänkt att ha rå lök i sallad, den kalla temperaturen förstör nämligen lökens knaprighet.

Foto: IBL/Shutterstock

9. Riv ost utan kladd

Om du lägger osten i frysen i 30 minuter är det enklare att riva den och rivjärnet blir betydligt mindre kladdigt än om den är rumstempererad eller kylskåpskall.

Foto: IBL/Shutterstock

10. Avlägsna överflödigt fett enkelt

Ibland när man lagar mat kan slutresultatet bli oväntat fett. Det kan förstöra både smaken och konsistensen. Vill du ta bort en del av fettet gör du det enkelt genom att ta några isbitar i en pappershandduk och svepa över maten. Isen fungerar som en magnet som drar fettet till sig och fastnar på pappershandduken.

Foto: IBL/Shutterstock

11. Få ut all citronsaft

För att få ut så mycket citronsaft som möjligt ur en citron kan du lägga den i kylen ett tag innan du lägger den i mikron i 15-20 sekunder. Pressa sedan! Fungerar även för apelsiner.

Foto: IBL/Shutterstock

12. Förvara plastfolien som stjärnkockarna

De flesta av oss har någon gång blivit tokiga på plastfolie som vägrar ge med sig och istället blir en lång vira av ihoprullad plastfilm. Förvara plastfolien i kylen istället, precis som stjärnkockarna. Kall plastfolie är lättare att hantera och gör att du slipper bli irriterad…

Foto: IBL/Shutterstock

Text: Thowe Wagner Larsson/Elle mat & vin
Källa: Brightside

Läs också:

Bästa husmorstipsen från förr!

5 enkla knep för att snabbskala ägg

4 fiffiga städtips!

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…