Annons

Annons

15 saker du måste rensa ut hemma – redan i dag

När rensade du sist ut prylar och plagg hemma? Ge ditt hem en riktig nystart genom att städa ur alla garderober, skåp och hörn. Här listar vi 15 saker du kan göra dig av med – med gott samvete!

Vi är många som lyckas samla på oss onödiga saker som tar plats, stökar ner och gör vardagen krångligare.

Oavsett om du tänker lämna till återvinning eller skänka bort kan det vara skönt att göra en ordentlig utrensning ibland. Bild: Shutterstock/IBL

Därför kräver hemmet en ordentlig rensning ett par gånger om året. Gör dig av med onödiga saker som ligger framme och skräpar, men glöm inte alla prylar som tar plats i skåpen.

Annons

När du rensar ut saker ur hemmet är det viktigt att inte glömma miljön. Se till att skänka när det är möjligt och återvinn alla prylar på rätt sätt.

Här är 15 saker du måste rensa ut redan i dag:

garderob

Passa på att skänka bort plagg som inte passar eller kläder du inte haft på dig på flera år. Bild: IBL

Ur garderoben

1. Allting som är för litet eller för stort

Plaggen du köpt för att du skulle gå ner eller upp i vikt eller de som senaste passade dig för många år sedan har ingen plats i din garderob. Älska din kropp och se till att allt i garderoben passar den och får dig att må bra. Går du ner eller upp i vikt så kan du köpa nya kläder för din nya kroppsform, det är garanterat mer kul än att hålla fast vid gamla plagg.

2. Bh:ar du inte använt på flera år

Ligger det 20 bh:ar i lådan och endast fem av dem är i användning är det verkligen dags att rensa. Prova bh:arna och släng de som är slitna, har tappat formen eller inte sitter bra och känns bekväma längre.

3. ”Fixa”-högen

Plagg som behöver sys eller endast kan kemtvättas, men som ligger kvar i garderoben och aldrig får den vård de behöver. Ta hand om plaggen och få dem i användning igen eller gör dig av med dem.

4. Souvenirer från ditt ex garderob

Allting som tillhört din föredetta och som han eller hon inte vill ha tillbaka ska du rensa ut. Den där gamla tröjan må vara mysig, men det är dags att gå vidare.

5. Köp du ångrar

Dyra impulsköp som du inte lämnade tillbaka och som hänger kvar och ger dig dåligt samvete för att du inte använder dem gör bättre nytta i en annan garderob. Sälj på någon av alla sajter för second hand kläder så får du tillbaka en viss del av beloppet du spenderade, gör någon annan glad och får mer plats i garderoben. Win-win!

I köket:

1. Disktrasor och -svampar

Disksvampen- och trasan är ofta den allra smutsigaste produkten i ett hem. De suger till sig bakterier som frodas i dem och att rensa under hett vatten räcker inte för att bli av med alla bakterier. Förvara ett litet lager med fräscha disktrasor och -svampar i köksskåpet, då kan du byta ut dem oftare.

2. Skärbrädan

Är skärbrädan sliten, missfärgad och tråkig? Sortera den i rätt sopor och ersätt den med en ny. Använder du skärbrädor i trä ska du komma ihåg att olja in dem så att deras livslängd förlängs.

Gilla Året Runt på Facebook
skarbrada

Tänk på att skärbrädan måste bytas ut oftare än du tror! Bild: IBL

3. Besticklådan

Ligger det en blandning av ätpinnar, bestick som rostat och udda skedar i din bestickslåda? Kanske några överblivna plastbestick som smugit in? Då är det dags att rensa ut allt du inte behöver eller har använt under det senaste halvåret. Du kommer inte sakna prylarna, vi lovar.

I badrummet:

1. Sminklådan

Smink som passerat sitt bäst-före-datum ska du slänga, det är inget du vill applicera i ditt ansikte. Släng även produktprover som du aldrig använt och som bara tar upp plats. Passa på att tvätta dina sminkborstar och släng även dem om de är för gamla för att bli rena igen.

Passa på att gå igenom dina lådor i badrummet. Tvätta, släng och återvinn. Bild: IBL

2. Duschdraperiet

Om du har ett duschdraperi som hängt i badrummet länge är det dags att göra en kontroll. Tvätta av och låt det torka så att det inte börjar mögla och om det redan börjat mögla är det dags att slänga och köpa ett nytt istället.

3. Handdukar

Handdukar som är slitna och tappat sin färg efter många tvättar kan du sortera bort. Ha istället färre handdukar som du gillar och gärna hänger fram.

I övriga hemmet:

1. Onödiga pappershögar

Kvitton, betalda räkningar, gamla kataloger och broschyrer samt take away-menyerna du aldrig beställer ifrån. Släng i papperssorteringen och se till att de relevanta pappren du sparar sorteras snyggt på rätt plats.

2. Pennor

Pennor som inte fungerar, pennor som saknar kork, korkar som saknar penna… Släng!

3. Gamla lådor och manualer

Släng de gamla lådorna som du fortfarande har kvar, trots att produkterna som kom i dem sedan länge varit i användning. Manualer som finns på nätet är även onödiga att spara.

4. Kablar, sladdar och gammal elektronik

Gör dig av med kablar, sladdar, gamla telefoner från tidiga 2000-talet och andra elektroniska produkter som du inte behöver, använder eller vet hur de ska användas. Se bara till att återvinna elektroniken rätt.

Passa på att rensa bland sladdarna. Bild: David Levenson/Alamy/IBL

Text: Nanna von Knorring

Läs också:

Agnes Wold om städmyterna: ”Jag blir aggressiv bara jag tänker på det”


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…