Annons

Annons

3 glutenfria sätt att reda sås

En god sås reder sig själv. Men ibland kan den behöva lite hjälp på traven! Det finns flera glutenfria och fiffiga sätt att reda på – och de flesta är betydligt bättre än om du hade använt vetemjöl.

Så reder du en glutenfri sås

1. Red med stärkelse

Stärkelse finns i alla växter och har förmågan att svälla och binda vätska så att en sås eller stuvning får en tjockare konsistens. Det går alldeles utmärkt att reda glutenfritt med stärkelse från till exempel rismjöl, majsmjöl (Maizena), potatismjöl, bovetemjöl, hirsmjöl, husk, arrowrot och fiberhusk (använd ytterst sparsamt, 1/2 tsk till 4 portioner sås).

2. Förfina med ägg

Äggulor har länge använts i det franska köket för att få en härligt tjock och lyxig konsistens på såser – till exempel bearnaise och hollandaise. Blanda ner en äggula i den färdiga såsen. Vispa tills det blir jämnt och fint. Sjud försiktigt men låt det inte koka upp igen för då kan såsen skära sig. En äggula per portion sås brukar vara lagom.

Annons

Tips! Rör ut äggulan/äggulorna i lite vätska, till exempel grädde, innan du häller gulorna i såsen/stuvningen/soppan.

3. Reducera med grädde

Låt grädden koka ner i såsen och puttra tills det tjocknar och du fått en fin konsistens. Flera mejeriprodukter har en fin redningseffekt: Lite smör i såsen förbättrar konsistensen och förhöjer smaken samtidigt som den blir läckert blank. Färskost binder ihop, förtjockar och ger en underbar smak.

Tips! Det går fortare att koka grädden tjock om du använder en vid kastrull eller en tjockbottnad stekpanna.

Du har väl inte missat vår glutenfria receptbank – titta in här >>

LÄS OCKSÅ


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…