Annons

Annons

3 örtkryddor som är bäst att odla i kruka

Färska kryddor doftar ljuvligt och är en härlig smaksättare i matlagning. Här får du tips på örter som passar extra bra att odla i kruka.

3 lättodlade kryddor i kruka basilika

Lättodlad basilika!

Att odla egen basilika är både enkelt, lönsamt och gott.
Skötseltips: Basilika är lätt att så själv. Fröna är ljusgroende så de ska endast täckas med ett tunt lager jord och de gror snabbt. De vill ha det varmt och ljust och passar bäst att odla i kruka. Den får inte torka ut.

Annons

3 lättodlade kryddor i kruka citronverbena

Väldoftande citronverbena

Örten som både doftar och smakar citron. Denna är bättre att odla än citronmeliss som inte alls ger så mycket smak.
Skötseltips: Plantera helst i en egen kruka då den måste övervintras. Den kan övervintras mörkt och frostfritt. Köp som färdig planta och du kan föröka den med sticklingar. Växer till sig mycket under en säsong så plantera gärna om den till en större kruka.
Används till: Används till citronvatten då den ger mycket smak om man låter en kvist stå och dra i vattnet några timmar. Det går även bra att göra ett te på bladen.

3 lättodlade kryddor i kruka mynta

Mynta

Denna sprider sig väldigt lätt i trädgården via rotsystemet och är därför bäst att odla i kruka. Det finns många olika sorters myntor exempelvis pepparmynta, jordgubbsmynta, äppel- mynta, chokladmynta, grönmynta och marockansk mynta.
Används till: Till mynta-te men även till sommarens efterrätter och som dekoration.

Te på mynta!
Så här gör du te: Häll kokande vatten över myntabladen och låt stå och dra i 3 minuter. Vill du söta det är det bäst att använda honung. Här kommer alla myntor till sin rätt och det handlar bara om vilken smak man vill ha.

Text och foto: Annika Christensen

Läs också:

3 kryddor som är enkla att odla själv

3 lättodlade och användbara örter!

Odla ingefära hemma – så lyckas du


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…