Annons

Annons

4 tips som får tulpanerna att vara längre i vasen

Blommor som slokar är inte kul. Med lite ansträngning går det faktiskt att hålla tulpanerna fina och upprätta i vasen en längre tid. Här tipsar tidningen Land

collagetulpanFör det första gäller det att välja tulpanerna med omsorg redan i butiken, skriver tidningen Land. Ta en bukett vars knoppar inte har hunnit så långt i sin utveckling och vars stjälkar är raka och fina.

Annons

När du kommer hem, skär av stjälkarna under vatten innan du sätter buketten i en vas med ljummet vatten. Den färska snittytan på tulpanerna saknar luftbubblor och har lättare att dra upp ljummet vatten snarare än iskallt, enligt tidningen.

Håll tulpanerna fräscha länge. Bild: IBL Bildbyrå width=

Håll tulpanerna fräscha länge. Bild: IBL Bildbyrå

En god start ger bra förutsättningar för en tulpanbukett som håller sig fräsch länge. Men skulle blommorna trots allt börja se ledsna och hängiga ut, finns det ytterligare tips från Land här:

1. Välj kompisar med omsorg – alla passar inte bra ihop

Dåligt sällskap vill man undvika, det gäller såväl för människor som för tulpaner. Påskliljor är ett exempel, narcisser ett annat – de avger ett slem som täpper till stjälken på tulpanen och gör att den inte kan ta upp vatten, skriver tidningen Land. Ett tips från tidningen är att ta upp tulpanerna, skölja av dem, ge dem ny snittyta och sätta dem i en egen vas.

Lägg tulpanerna ner ner i en skål med stjälkarna i vatten. Bild: IBL Bildbyrå

Lägg tulpanerna ner ner i en skål med stjälkarna i vatten. Bild: IBL Bildbyrå

 

2. Låt dem ligga ner

Lägg tulpanerna ner med färska snittytor och stjälkarna i vatten en stund, tipsar Land. Förhoppningsvis drar blommorna i sig vatten och stjälkarna blir raka igen. Om inte, arrangera tulpanerna liggande i en glasskål – det är också vackert!

Kanske finns det luftbubblor i stjälken? Testa nåltricket! Bild: IBL Bildbyrå

Kanske finns det luftbubblor i stjälken? Testa nåltricket! Bild: IBL Bildbyrå

3. Stick en nål i stjälken

Tulpaner som vissnar efter bara någon dag kan ha fått luft i stjälken. Det hindrar blomman från att dra i sig vatten. Land tipsar om nåltricket – ta en nål och stick igenom stjälken en bit nedanför blomman. Förhoppningsvis har du snart raka tulpaner igen!

Om inget hjälper – njut av tulpanerna så länge det varar. IBL: Bildbyrå

Om inget hjälper – njut av tulpanerna så länge det varar. IBL: Bildbyrå

4. Kolla in tulpandansen

Hjälper ingenting är det bara att acceptera att tulpanen inte vill räta på sig igen. Tidningen Land föreslår att man i stället kan passa på att njuta av tulpanens dansliknande rörelser. Även om stjälken skurits av, fortsätter nämligen blomman att växa och letar sig mot ljuset i något som närmast kan liknas vid en vacker dans. Land tipsar om den här videon där man får ett smakprov på hur det kan se ut:

Text: Minna Wallén-Widung
Källa: Land


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…