Annons

Annons

4 mättande grönsaker som kan ersätta snabba kolhydrater

Sugen på att skära ner på pasta, ris och vitt bröd? Här är de gröna alternativen som mättar magen, är nyttiga och smakar gott.

De flesta vet att grönsaker är bra för hälsan, men ibland glöms de bort till förmån för mättande pasta, ris eller bröd. Tyvärr är det inte heller så enkelt att en vanlig sallad kan ersätta pastan utan att magen börjar ropa efter mat en kort stund senare.

Annons

Men ifall du vill minska på ditt intag av snabba kolhydraterna finns det flera smakrika alternativ i växtriket som inte tvingar dig att ge upp mättnadskänslan. Därför listar vi här, med inspiration från Women’s Health, fyra grönsaker som dietisterna tillagar för att mätta magen.

1. Kronärtskocka

Fibrer är en viktig komponent för att du ska känna dig mätt. Kronärtskockan är en av grönsakerna som innehåller mest fibrer, till och med dubbelt så mycket som broccoli. Dessutom är den kalorifattig och rik på både kalium och inulin, något som är bra för blodtrycket och tarmfloran.

2. Stärkelserika rotfrukter

Rotfrukter som palsternacka och potatis är mättande, gott och nyttigt så länge du inte friterar dem. Kokt, kall och oskalad potatis innehåller dessutom resistent stärkelse. Resistent stärkelse bryts inte ner av kroppen på samma sätt som andra kolhydrater, utan bidrar istället till produktion av nyttiga fettsyror och till ett stabilare blodsocker.

3. Fänkål

Fänkålen är rik på fibrer som gör dig mätt oavsett om du äter helveganskt eller om du väljer bort kolhydraterna när du äter kött och fisk. Dessutom kan grönsaken tillagas på flera olika sätt eller ätas som den är.

4. Rödbeta

Även om rödbetan inte är lika rik på fibrer som de tidigare grönsakerna så är den mättande grönsaken ett bra tillägg till måltiden. Den är rik på vatten och smak och har en mängd hälsoboostande fördelar tack vare sina vitaminer och antioxidanter.

Gilla Året Runt på Facebook

Text: Nanna von Knorring/Må Bra
Foto: Shutterstock

Läs också:

5 tips för en nyttigare frukost

5 grönsaker som är hälsosammare efter tillagning

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…