Annons

Annons

5 anledningar att äta mer nässlor

Nässlor är så mycket mer än bara ogräs. Förutom att de gröna bladen smakar gott, är de dessutom sprängfyllda med näringsrika ämnen som är bra för både huden och håret. Här är fem anledningar att äta mer nässlor!

Kvinna plockar nässlor.

Bild: IBL Bildbyrå

Nässlor är fullproppade med nyttigheter. Här finns vitaminer som A-, B-, C- och E-vitaminer och dessutom mineralerna kalcium, järn, selen, mangan och zink.

Från och med mars till september går bladen att plocka, men det är de små, späda primörerna under våren som smakar allra bäst. Tänk bara på att inte plocka på kväverika platser som vid ladugårdar, gödselstackar och komposthögar. Risken är att nässlorna plockar upp kväve ur jorden och omvandlar till nitrit.

5 anledningar att äta nässlor:

1. Nässlor i mat och smoothies

Du kan laga enormt mycket gott i matlagningsväg med nässlor – och det bästa är att den är helt gratis. Nässelsoppa är en klassiker som påminner om spenatsoppa,  men du kan även använda bladen i smoothies, göra egen nässelpesto eller blanda ihop ett eget nässelte.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook
Te gjort på nässlor.

Bild: Shutterstock/IBL

2. Nässlor innehåller vitaminer och mineraler

Nässlor innehåller stora mängder vitaminer och mineraler. Nässla innehåller även mycket järn, vilket är bra för kvinnor. Dessutom innehåller den klorofyll som ökar transporten av syre och näring till kroppens celler.

3. Nässlor som läkemedel

Nässlan har länge använts som medicinalväxt. Nässlor har använts mot trötthet, tarm- och matspjälkningsproblem, urinvägsinfektioner och klimakteriebesvär.

Läs också: Sommarens hälsoapotek håller dig frisk

4. Nässlor för finare hy

Bladen från nässlor innehåller pantotensyra som är bra vid olika hudproblem. Avkok, omslag och oljor med brännässla används för att lindra irritationer, akne och vissa typen av hudeksem. Nässlor rengör också huden och passar därför att använda till ångbad eller ansiktsmasker. Nässlor passar alla, oavsett hudtyp.

Olja gjord av nässlor.

Bild: Shutterstock/IBL

5. Nässlor för finare hår

Inom örtkosmetik brukar nässlor användas för framställning av hårvatten. Det är särskilt roten som används. Avkok på nässla ska göra håret glansigt och blankt, men även stimulera hårrötterna och förebygga mjällbildning.

Källor: Kurera, Läkeörter, Sund.nu, Allt om Trädgård

Text: Malin Ny, MåBra.

Läs också:


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…