Annons

Annons

5 anledningar varför du aldrig bör använda bakplåtspapper

Många skulle nog kalla det ett av kökets viktigaste verktyg. Men bakplåtspapper kan vara direkt farligt för både dig och miljön, varnar Naturskyddsföreningen.

Även om det underlättar arbetet i köket, gör du nog bäst i att sluta använda bakplåtspapper. Ämnet som används för att ytbehandla och göra pappret vattenavvisande är nämligen skadligt för dig.

Här är fem anledningar till varför du bör undvika produkter med högfluorerade ämnen (PFAS):

1. Kan öka risken för missfall

Annons

2. Cancerframkallande

Gilla Året Runt på Facebook

3. Kan påverkar immunförsvaret

4. Hormonstörande

5. Svårt att bryta ner och är därför dåligt för naturen då det hamnar i avloppsvattnet

Så undviker du högfluorerade ämnen

  • Köp svanmärkta produkter. De får nämligen inte innehålla fluorerade ämnen. Det finns bland annat Svanenmärkt bakplåtspapper som inte innehåller skadliga ämnena.
  • När du köper hem pizza, ät inte direkt ur kartongen utan lägg upp pizzan på en tallrik.
    Undvik mikropopcorn – poppa i gryta istället.
  • Undvik non-stickbeläggningar (som teflon) i köket, använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn.
  • Undvik att köpa annan textil som är smutsavstötande, som heltäckningsmattor och soffor. En soffa med tvättbart överdrag är oftare utan dessa kemikalier.
    Källa: Naturskyddsföreningen

Text: Rebecca Wictor
Artikeln publicerades först på MåBra.

 Läs också:

Gör ett miljösmart val i julgransdjungeln

2,5 miljoner färre plastpåsar i naturen när handeln tar betalt

Polisens varning i julhandeln


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…