Annons

Annons

5 fotproblem – så gör du!

Känns dina fötter trötta och ömma? Har du vårtor, nagelsvamp eller förhårdnader? Så  här löser du de vanligaste fotproblemen enligt  Helén Eriksson, medicinsk fotterapeut på Fothälsan i Hemse.

Naturen kan hjalpa mot fotprobem

– När en kund kommer till mig med en fotvårta brukar jag fråga om de har varit i en simhall eller liknande, och det stämmer oftast. Jag rekommenderar alla att använda badskor i duschen på badhuset, och även på väg till bassängen. Både nagelsvamp och vårtor smittar lätt, berättar hon.

Annons

En annan vanlig åkomma är fotsvamp. Oftast är det huden mellan fjärde och femte tån som blir angripen. Det kliar och svider och huden kan fjälla. För täta skor kan vara boven.

Gilla Året Runt på Facebook

– Svamp trivs där det är varmt och fuktigt. Ett tips är att använda tåstrumpor, alltså strumpor som ser ut som fingervantar. Det är jätteskönt, men vissa tycker att de kan vara bökiga att få på sig, säger hon.
Det finns bra, receptfria medel mot fotsvamp på apotek, men svampen kommer lätt tillbaka.
– Byt strumpor varje dag och tvätta dem alltid i 60 grader, annars blir man inte av med svampsporerna, tipsar Helén Eriksson.
Förhårdnader och liktornar är ett annat problem. Många känner inte till att det är skor med dålig passform som ställer till det. Förhårdnader kommer av tryck. En bra, stadig sko är A och O.
– Träskor eller sandaler som är öppna bak sluter inte om foten. Man får helt enkelt byta skor, säger hon.
När man blir äldre kan man få trötta och onda fötter, eftersom fotvalvet sjunker ner. Så kallade pelotter (ett mjukt skoinlägg) och hålfotsinlägg kan fungera, men man kan också beställa individuellt anpassade inlägg.
– Då får man gå till en ortopedtekniker som först gör en gipsavgjutning av foten och sedan tillverkar en sula, säger Helén Eriksson.
Man kan få både hela och halva skoinlägg.

5 fotproblem – så gör du!
Hélen Eriksson tipsar om vad man kan göra för att fötterna ska må lite bättre.

1. Nagelsvamp Vid nagelsvamp blir nageln tjock, gulaktig och missfärgad. På apotek finns receptfria medel, till exempel ett slags lack. Men nagelsvamp är svårt att bli av med. Boka gärna en tid hos en fotterapeut, som slipar bort det som blivit angripet. Sedan fungerar lacket mycket bättre.

2. Vårtor Fotvårtor smittar lätt. Det finns receptfria medel på apotek, men för att det lättare ska tränga in kan man gå till en fotterapeut som trimmar ner vårtan.

3. Nageltrång Nageltrång är ett vanligt bekymmer, som brukar göra riktigt ont. Förr var rådet att man skulle klippa nageln rakt – men i stället ska man följa nagelns naturliga linje. Klipp aldrig ner vid sidorna. Fotterapeuter hjälper till att behandla nageltrång.

4. Fula hälar Fula hälar går att hålla efter. Använd gärna en fotfil av sandpapper, metallfilar river för hårt mot huden. Smörj fötterna ofta! Använd en fet salva om huden är mycket torr.

5. Kartnagel En del äldre har fått en skada på tån i sin ungdom. Det kan leda till så kallad kartnagel. I stället för en fin tunn nagel har det bildats som ett ”nagelberg”. Sök upp en fotterapeut så får du nageln nedslipad.

 Av Kristina Eriksson Foto:  Thinkstock

LÄS OCKSÅ:
Unna dig ett fotbad
Unna dig ett skönt fotbad

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…