Annons

Annons

5 hälsoeffekter du får av helt vanlig svartpeppar!

Att svartpeppar sätter sting på maten visste vi, men hade du koll på att det också ger en massa hälsoeffekter? Här är 5 anledningar till att du gå loss med pepparkvarnen!

Svartpepparns stora hälsoeffekter tillskrivs ämnet piperin som hjälper kroppen att ta upp olika substanser. 

Och nej, du behöver inte peppra speciellt mycket för att tillskansa dig de goda effekterna, men det är bra om du väljer hela svartpepparkorn och maler själv istället för färdigmald svartpeppar för att få mesta möjliga hälsoeffekter. Dra några extra tag med pepparkvarnen!

Svartpeppar 

Annons

5 hälsoeffekter du får av svartpeppar

1. Gör en del värktabletter starkare

Enligt en studie stärker piperinet i svartpepparn ämnet diklofenak, som bland annat finns i Voltaren och andra vanliga värktabletter. Hjälp din hälsa på traven, vem vet, kanske behöver du inte lika mycket värktabletter nästa gång?

2. Har mätbar effekt mot tandlossning

Piperinet i svartpeppar kan minska inflammation som gör att käkben bryts ned, enligt en studie som utfördes på råttor. 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen mot ilande tänder

3. Ger bättre näringsupptag!

En av piperinets största fördelar är att det gör det lättare för tarmen att ta upp näringsämnen. Framför allt blir det lättare för kroppen att ta åt sig B- och C-timatiner, betakaroten och selen.

4. Håller magen i balans

En studie har visat att risken att drabbas av magsår minskar om man äter svartpeppar regelbundet. Detta eftersom mängden magsyra minskar när du äter peppar samt att den även bidrar med antiinflammatoriska egenskaper. 

5. Gör gurkmeja 2000 procent bättre!

Att gurkmeja är nyttigt visste du redan, men det aktiva ämnet, curcumin, är svårt för kroppen att ta upp. Det vill säga, om det INTE får hjälp av svartpepparns piperin. Enligt en studie kan upptaget öka hela 2 000 procent när de två ämnena kombineras!

LÄS OCKSÅ: Cecilia slipper värken tack vare gurkmeja

Källa: Land.se
Av Malin Perlheden/Allers
Foto AOP-IBL


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…