Annons

Annons

5 naturliga sätt att lindra din pollenallergi

Pollensäsongen är här. Men vi är många som blir både trötta och hängiga av allergimediciner. Med naturliga hjälpmedel slipper du biverkningarna.

Våren är äntligen här. Ett glädjande besked för många, men långt ifrån alla. Den prunkande årstiden är också startskottet för den svenska pollensäsongen och nu inleds en lång period av påfrestande besvär för pollenallergikerna.

Annons

Bild: IBL

Symtomen behandlas i de flesta fall med receptfria mediciner. Men preparaten kan ge biverkningar såsom trötthet och huvudvärk. Nässpray bör exempelvis inte användas i mer än tio dagar, enligt rekommendationer från läkare.

Att varva medicinerna med naturliga hjälpmedel kan därför vara ett bra alternativ. Här är 5 tips på sådant som kan hjälpa dig genom pollensäsongen:

1. Perilla

Den kinesiska örten perilla innehåller antioxidanter och flavonoider som lindrar besvären vid pollenallergi. Växten finns bland annat i det naturliga kosttillskottet Allermin, som inte har några kända biverkningar.

2. Ingefära

På grund av sina många hälsosamma egenskaper har ingefära använts som ett naturligt läkemedel i hundratals år. I roten finns antihistaminer och antiinflammatoriska ämnen som är välgörande under pollensäsongen. Ät roten som den är eller gör ett te på färsk ingefära som du dricker dagligen.

Ingefära har många användningsområden och kan bland annat lindra pollenallergi.

3. Nässköljare 

Att skölja näsan med koksaltslösning är en välbeprövad metod mot nästäppa och rinnsnuva. Med en nässköljare spolar du bort allergen som fastnat i slemhinnorna och flimmerhåret. Tekniken är särskilt gynnsam för personer med mild eller måttlig pollenallergi och bör tillämpas såväl morgon som kväll.

Läs också: 13 bästa tipsen mot pollenallergi

4. Bipollen

Få livsmedel är så fullspäckade med näring som bipollen. Pollenkornen samlas in av bin som föda till kolonin och innehåller bland annat aminosyror, vitaminer, antioxidanter, enzymer och fettsyror. Att tillföra lite bipollen i din kost stärker ditt immunförsvar och sägs också lindra olika pollenbesvär.

Allergisk mot biprodukter? Hoppa över detta!

Bild: IBL

5. Luftrenare

Det är svårt att helt undvika att få in pollen i våra bostäder, men med en luftrenare i hemmet kan du rena luften från partiklar. Klokt är att placera luftrenaren i sovrummet för att förebygga besvären nattetid. Kom även ihåg att duscha innan du går och lägger dig för bli av med pollen som fastnat på hud och hår under dagen.

Text: Anais Gonzalezcruz, MåBra

Pst! Vill du hålla koll på pollennivåerna?

Kolla in pollenrapporten.se!

Läs också:

Ulrika: Jag botade min pollenallergi med tuggummi!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…