Annons

Annons

5 nyttiga julgodis – som du lätt gör själv

Blanda upp knäck och ischoklad med lite nyttigare julgodis. Prova dessa fruktiga godingar från Ica och njut med gott samvete.

Är du sugen att testa något mer hälsosamt i år? Här tipsar Ica om lite hälsosammare julgodis du enkelt kan göra själv.

1. Havrebollar med kanel och dadlar

16 stycken

Annons

2 dl havregryn
150 g torkade kärnfria dadlar
1 tsk kanel
2 krm flingsalt
Ca 2 msk vatten
2 ½ msk kakao

1. Mixa havregrynen i en matberedare och tillsätt sedan dadlar, hälften av kanelen, salt och lite i taget av vattnet tills du får en smet.
2. Forma bollar av smeten och rulla dem i en blandning av kakao och resten av kanelen.
3. Förvara havrebollarna i kylskåp.

2. Chokladpopcorn med kanel och tranbär

100 g mörk bakchoklad
1 l poppade popcorn
1 dl torkade tranbär
½ tsk kanel
½ tsk flingsalt

1. Bryt bakchokladen i bitar och smält i en skål över vattenbad eller i mikron.
2. Blanda popcorn och tranbär med chokladen och lägg på ett bakplåtspapper. Sära lite på popcornen.
3. Strö över kanel och salt. Låt sedan chokladen stelna. Förvara i rumstemperatur.

3. Frukt- och nötbars med smak av pepparkaka

16 bitar
 10 torkade fikon
10 torkade aprikoser
2 dl sultanrussin (eller vanliga russin)
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kanel
1 dl pistagenötter
1 dl pecannötter
1 dl riven kokos

1. Mixa fikon, aprikoser, russin och kryddor till en tjock smet i en matberedare. Tillsätt lite vatten om blandningen blir för tjock för att mixa.
2. Hacka nötterna och blanda i smeten.
3. Lägg smeten på ett bakplåtspapper och forma till en kompakt kaka, cirka 10×20 centimeter.
4. Låt stelna i kylen och vänd därefter kakan i kokos. Skär i bitar och servera.
Förvaras i kylskåp.

4. Chokladdoppade clementiner

20 stycken
2 clementiner
100 g mörk bakchoklad
½ tsk kardemummakärnor

1. Skala clementinerna och dela upp i klyftor.
2. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en skål, smält över vattenbad eller i mikron.
3. Krossa kardemummakärnorna i en mortel.
4. Doppa klyftorna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
5. Strö över kardemummasmulet och låt chokladen stelna.
Förvara i kylskåp.

5. Chokladdoppade vindruvor med polagriskross

50 stycken
50 vindruvor
6 polkagrisar
100 g mörk bakchoklad

1. Skölj druvorna och låt torka. Krossa polkagrisarna i en mortel.
2. Bryt chokladen i bitar och smält över ett vattenbad eller i mikron.
3. Doppa druvorna i chokladen och lägg dem på ett bakplåtspapper. Strö över polkagriskrosset och låt chokladen stelna.
Förvara i kylskåp.

Bild och recept: Ica.se

Text: Mikaela Råberg
Artikeln publicerades först på MåBra.

Prova också:

 


Kommentera

Här finns ALLT du behöver till din matlagning!


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…