Annons

Annons

5 osanningar om diskmaskinen

Att diskmaskinen har hindrat många bråk är vi nog många att skriva under på. Men hur ska den tas om hand egentligen. Vi ger dig fem snabba sanningar om diskmaskinen.

diskmaskin

Även diskmaskinen behöver sig en rengöring då och då. Kör maskinen tom och på hög värme.

Tallrikarna ska alltid sköljas av innan de stoppas in i diskmaskinen

Fel. Skrapa endast av de värsta matresterna och lämna resten. De behövs för att binda diskmedlet samt att det smörjer maskineriet. Att skölja av disken under rinnande vatten är dessutom en riktig miljöbov.

Annons

Det går åt mer vatten att diska i maskin än att diska för hand

Fel. De snålaste maskinerna drar allt från 6 liter till 10-12 liter. Det går åt betydligt mer vid handdiskning, speciellt om man sköljer under rinnande vatten, då kan det bli uppåt 100 liter.

Det är bäst att öppna lucka direkt efter avslutat program så all ånga släpps ut

Fel. Vänta en stund efter avslutat program innan luckan öppnas på glänt. Annars kan varm ånga skada snickerier och bänkskiva. Lämna inte disken över natten i maskin med stängd lucka då risken för återfuktning ökar.

Glasen blir immiga och besticken rostar, det måste vara fel på diskmaskinen

Fel. Kontrollera att glasen tål maskindisk. Känsliga glas kan skadas i maskin. Generellt är glas känsligt för långa program i höga temperaturer och lång torkning. Använd ett avsett specialprogram för glasdisk. Bestick av god kvalité ska heller inte påverkas av maskindisk.

Det luktar illa i diskmaskinen, den måste vara trasig

Fel. Det är inte maskinen det beror på utan en biologisk lukt. Diska oftare, håll diskluckan öppen lite grand mellan diskningarna, diska med ett längre och varmare program någon gång i veckan och rengör maskinen regelbundet med ett rengöringsmedel avsett för maskindisk.

Källa Bosch

Av Sofia Gerholm Foto AOP-IBL


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…