Annons

Annons

5 saker du kanske inte visste om Björn Skifs

Han är en av våra mest folkkära artister, lika känd för sin musik som för sina filmroller. Nu fyller Björn Skifs 70 och kan se tillbaka på en över 50 år lång karriär inom showbusiness. Här är fem saker du kanske inte visste om Björn Skifs!

Den 20 april 2017 fyller Björn Skifs 70 år. Här är fem saker du kanske inte visste om artisten:

Björn Skifs har varit artist i över 50 år. Den 20 april 2017 fyller han 70 år. Bild:
Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

1. Har en look-a-like som uppträder som honom

Trots att Björn Skifs är en av våra största artister – och således har ett av de mest kända ansiktena i Sverige – har en kopia lyckats med konststycket att uppträda som honom inför publik. Tidigare i år berättade Björn Skifs i SVT-programmet ”Skavlan” om sin look-a-like som åker snålskjuts på hans goda namn.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

– Det är alltså en människa som sålt sig själv till restauranger och krogar och utgett sig för att vara jag, berättade han i programmet.

Det hela uppdagades när Björn Skifs blev kontaktad av en familj som köpt biljetter till en krog, efter att ha sett annonser om att han skulle uppträda.

– Sedan märker de att det inte är jag utan någon annan jeppe som står på scen, och som visserligen sjunger mina låtar, säger han i ”Skavlan”.

2. Har ett namn med tyska anor

Efternamnet Skifs kommer från tiden då tyska handelsfartyg på 1700-talet tog sig upp till Vansbro längs Dalälven. Där blev det stopp vid en fors. Forsen döptes till Skifsforsen efter det tyska ordet för båt, schiff. Efter det tog Björns släkt gårdsnamnet Skifs.

Björn Skifs föddes i Vansbro 1947, där han tidigt gjorde scendebut i pappa Anders lokalrevyer. Som tolvåring satte han för första gången upp egna scenshower, under namnet ”Rock-Nalle”.

Björn Skifs uppträder tillsammans med Tommy Körberg på Skansen 2016. Bild: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/IBL Bildbyrå

3. Äger två birmakatter

Björn Skifs och hustrun Pernilla Skifs bor på en gammal 1700-talsgård utanför Stockholm. Där har paret bott i drygt 30 år och här bor också deras två birmakatter Lazy och Molly. Egentligen är Björn en hundmänniska, men när hans söner fick en katt av sin mormor förändrades allt, har han tidigare berättat för bloggen Grannliv.

– En dag kom barnens mormor dragandes på en katt, jag tyckte inte om katter då. Tänkte att de var oberäkneliga, men hur det än var så föll jag för vår första katt och det var härligt att se hur pojkarna tog hand om honom. Det blev en viktig ömhetsgrej, sa han då.

Björn Skifs tillsammans med hustrun Pernilla Skifs. Bild: IBL Bildbyrå

4. Har gjort tidernas mest populära schlagerlåt

Låten ”Michelangelo”, som tog Björn Skifs till en femteplats i Melodifestivalen 1975, har av Svensktoppslyssnarna röstats fram som den mest populära svenska schlagerlåten någonsin.
– Det är fortfarande min största hit. Varje gång jag spelar den blir folk som tokiga. Alla, både unga och gamla, sjunger med, ställer sig upp och röjer och donar, har Björn Skifs tidigare sagt till Året runt.

5. Använder hörapparat

Björn Skifs har använt hörapparat i ungefär 15 år. I SVT-programmet ”Skavlan” kallade han sin hörselnedsättning för en krigsskada, en följd av många år intill dånande högtalare.

– När jag var ung brydde jag mig inte ett dyft om det där. Satt och spelade Hammondorgel med Leslie-högtalaren en decimeter från öronen nere på källarklubbarna. Och det var starkt och skrek i huvudet i flera timmar efteråt men nä, det var bara ballt. Så skulle det vara. Och det får jag betala för nu, har han tidigare sagt till Icakuriren.

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Björn Skifs om den mystiska sjukdomen: Kan ha haft den i femton år


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…