Annons

Annons

5 saker du kanske inte visste om Rolf Lassgård

Rolf Lassgård är en av våra mest folkkära och omtyckta skådespelare, och hans popularitet steg ytterligare i samband med succéfilmen "En man som heter Ove". Men visste du att han inte alls hade några planer på att bli skådespelare som barn?

Den 29 mars 2017 fyller Rolf Lassgård 62 år. Här är fem saker du kanske inte visste om den folkkäre skådespelaren.

Rolf Lassgård ville bli bonde som liten. Bild: IBL Bildbyrå

1. Ville bli bonde

I dag är Rolf Lassgård en av våra mest kända och folkkära skådespelare. Men det kunde ha gått helt annorlunda – Rolf Lassgård hade nämligen helt andra planer som barn.

Annons

Han tillbringade en stor del av sin uppväxt hos morföräldrarna i den lilla byn Svedjelandet utanför Östersund, och han har tidigare berättat för Allers att det var där han trivdes allra bäst. Rolf tyckte om djur och ville bli bonde, köra häst och hässja hö.

– Somrarna och loven var kantade av frihet, men även ett slags flykt från mig själv, kraven och skolan. Jag badade i sjön, fiskade eller lekte med tjejerna som bodde där och jag kunde kliva rakt in i en annan verklighet, sa han då.

Läs också: Rolf Lassgård: Höjdpunkter och saknad i karriären?

2. Levde med en familjehemlighet

År 2012 berättade Rolf Lassgård i programmet ”Förmiddag” i P4 Gävleborg om hur han som 30-åring fick reda på att den man han växt upp med i själva verket inte var hans biologiska pappa. Att hans mamma väntade så länge med att berätta hur det låg till, sa han då att förmodligen berodde på tidsandan.

– Det här var ju en tid, vi pratar liksom 50-tal i östra Jämtland, då moralen var en annan och sådana saker. ”Det här ska inte komma ut” liksom, sa han i programmet enligt Expressen.

I programmet berättade han också om det första mötet med sin biologiska pappa, och att de senare fått en mycket god relation till varandra.

Läs också: Ingen Oscar till ”En man som heter Ove”

3. Har varit gift i över 35 år

I filmens värld ses han ofta vid olika kvinnors sida, men i det privata har Rolf Lassgård varit gift med sin Birgitta i över 35 år. De två träffades när Lassgård spelade älvan Puck i ”En midsommarnattsdröm” på en teater i Landskrona. Det långa äktenskapet har – enligt honom själv – aldrig blivit slentrian och i intervjuer har han berättat att det kanske delvis beror på att han jobbar borta så mycket.

Birgitta och Rolf Lassgård. Bild: IBL Bildbyrå

– Det kanske har hjälpt till att min fru har sluppit mig halva livet, haha. Förr i tiden sa man att fiskaräktenskapen var väldigt lyckade, gubbarna åkte iväg på söndag kväll och så kom de förhoppningsvis hem på torsdag kväll. Man nöter inte på varandra i en sådan relation, har han tidigare sagt till Året runt.

Tillsammans har Rolf och Birgitta, som arbetar som socionom, tre vuxna barn: Ida, Hanne och Anton.

 4. Vet hur man går i högklackat

För de allra flesta svenskar har Rolf Lassgård blivit känd genom de många polisroller han gjort genom åren. Till exempel spelade han Kurt Wallander i nio filmatiseringar av Henning Mankells kriminalromaner, den hetlevrade Gunvald Larsson i 90-talets Beck-filmer och Erik Bäckström i de två kultfilmerna om ”Jägarna”.

Rolf Lassgård med kollegan Peter Stormare på premiären av ”Jägarna 2”. Bild: Karin Törnblom/IBL Bildbyrå

Men han har flera strängar på sin lyra, och mellan 2009 och 2010 spelade han rollen som Edna Turnblad i musikalen ”Hairspray” på Chinateatern i Stockholm. Att komma in i rollen som kvinna var svårt, har han tidigare berättat.

– För mig som hela tiden söker utmaningar och gillar överraskningar var detta ett spännande projekt, men jag har nog aldrig varit på så hal is som då. Att börja gå i högklackade skor, sjunga och dansa i en specialsydd kvinnodräkt med mjuka och runda, kvinnliga former, uppsminkad och i peruk kändes ytterst främmande, har han sagt till Allers.

5. Är en känslig person

Rolf Lassgård må vara en stor person (han är 193 centimeter lång) som kan verka lite macho. Men skenet kan bedra och själv säger han att han är en känslig person som lätt tar åt sig om människor talar eller skriver nedsättande om hans person eller utseende.

– Jag är rätt känslig. Det tar när det blir ett underhållningsvärde i hur jag ser ut och rör mig, har han tidigare sagt till Expressen.

Som barn kunde han skämmas över hur han såg ut.

– När jag var yngre stördes jag väldigt mycket av att jag var fel, att jag var för stor.

Känsligheten har i perioder fått honom att må mycket dåligt. Efter premiären av filmen ”Under solen”, som fick ett ljummet mottagande, tog han en paus från karriären i tio månader efter att ha blivit deprimerad. Det var när han fick kontakt med en gammal teaterprofessor som övertalade honom att vara med i ett forskningsprojekt som lusten att stå på scen återvände, skriver Expressen.

Läs också:

Rolf Lassgård: Ibland ångrar jag att jag inte blev brevbärare i stället


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…