Annons

Annons

5 smarta sätt att bli av med getingarna

Elda kaffe, ta fram papperspåsar och läskflaskor. Här är smartaste sätten att bli av med den pågående getingplågan!

Är du också trött på att flytta middagen inomhus eller vara rädd att bli stucken när du ska njuta av den sista sensommarsolen? Just nu surrar det värre än vanligt i stora delar av landet, men det finns effektiva trick för att göra slut på getingplågan på egen hand. Här är fem smarta knep!

Annons

LÄS OCKSÅ: Gunilla blev getingstucken: Jag kände direkt att det skulle sluta illa

Prova PET-tricket

bli av med getingar

Ta en vanlig flaska och skär av överdelen med en vass kniv. Vänd den sedan nedåt inuti flaskan, som en tratt, med korköppningen öppen mot botten. Fyll den sedan med söt saft eller vinäger. Getingarna lockas snabbt av lukten och kryper ner i hålet – men kan inte krypa upp igen. Till slut faller getingen ner i vätskan och dör – och avger en doft som lockar till sig ännu fler kompisar. Efter bara några dagar kan du ha en svart otäck getingsörja. Byt ut flaskorna regelbundet och ha gärna fler åt gången på strategiska platser i trädgården.

Gilla Året Runt på Facebook

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med mördarsniglarna

Elda kaffe!

ta bort lukt med kaffebönor

 

Ett snabbt knep om getingarna stör under middagen är att sätta fyr på kaffepulver (ja, du läste rätt). Lägg kaffet på en bit folie och tänd, den lilla rökpelaren stör inte middagsgästerna så mycket – men getingarna hatar den. Sägs också fungera lika bra mot envisa myggor.

Bygg ett nytt bo

getingfälla

 

Ta en naturfärgad papperspåse och knöla till den lite grand (målet är att få den att se ut om ett större getingbo). Häng sedan upp den i din trädgård, knepet ska få getingarna att vända i luften – eftersom de tror att området redan är bebott.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du myggbett

Insektsmedel + vatten

bli av med getingar

Att pudra Myrr, eller annat insektsdödande preparat, där getingarna flyger in fungerar också utmärkt – en perfekt metod om du har ett bo innanför husfasaden. Du kan också blanda Myrr med vatten och använda en sprayflaska. Insektsmedel som Radar fungerar också, spruta gärna in i boet eller i anslutningen till ingången för bäst resultat.

LÄS OCKSÅ: Bananflugor – här är fällan de älskar!

Dränk dem

bli av med getingar

Om du ska våga dig på det här knepet krävs det lite tålamod och skyddsutrustning. Du måste först och främst vänta tills det blivit mörkt och getingarna gått och lagt sig. Väl inne i sitt mörka bo under kvällen är de lugna och risken för stick är betydligt mindre än annars. Men ta på dig handskar, regnrock eller andra ytterkläder som kan stå emot en gadd – och ha gärna någon form av skydd för ansiktet. Plocka, eller slå, sedan ner boet och låt det landa i en hink med vatten. Lägg sedan ett lock på. Nästa morgon är både boet och dess invånare redo att bli kompost.

Av Jennie Sandberg/Måbra Foto AOP-IBL


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…