Annons

Annons

5 tips för att lyckas med egna fröer

Att samla och spara frön från sin egen trädgård kan vara både kul och ekonomiskt. Här är fem smarta tips på hur du samlar och förvarar dina egna fröer!

Kvinna och barn i trädgård.

Bild: Shutterstock/IBL

Att så frön som du själv samlat är både billigt, du slipper köpa nya till nästa år, och roligt. Du kan byta med andra och få helt nya växter till trädgården. För inga pengar alls!

De flesta prydnadsblommor pollinerar sig själva, vilket innebär att deras frön kommer att ge likadana plantor. Även frilandsgurka och squash är tacksamma att plocka frön från. Tänk bara på att gurkväxternas frukter måste vara övermogna, när du skördar fröna.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Eftersom du måste plocka när frökapslarna öppnat sig och fröerna är mogna kan det ibland vara lite svårt med tajmingen. Från en dag till en annan kan kapslarna öppnat sig och hinna släppa ut alla frön.

Magasin55 tipsar därför att du kan knyta en liten genomskinlig tygpåse eller tunn papperspåse över kapseln för att fånga fröna när de är redo.

Så förvarar du dina insamlade fröer – steg för steg:

1. Torka fröna

När du har samlat ihop dina frön är det dags för att torka dem. Enklast gör du detta genom att sprida ut dem på tidningspapper och låter dem lufttorka där.

Luften ska helst vara torr, därför är soliga rum, pannrum och rum med golvvärme att föredra.

Var dock noga med att skriva upp vilket frö du torkar var så du kommer ihåg det senare.

Frön som torkar på papper.

Bild: Shutterstock/IBL

2. Stoppa de torkade fröerna i kuvert

När dina fröer torkat ordentligt bör du stoppa dem i små pappersförpackningar eller kuvert. Precis som vid torkningen är det viktigt att märka förpackningarna noggrant. Det är lätt att glömma vilka frön du lagt var.

Allers Trädgård har tagit fram en praktiskt fröpåse du kan skriva ut direkt hemma.

3. Förvara lufttätt

För att grobarheten ska bestå måste fröerna förvaras lufttätt. Platsen där fröerna förvaras ska också vara torr och sval. Temperaturen får gärna ligga på mellan 12 och 14 grader.

Om fröerna ska förvaras länge är det bra att lägga fröpåsarna i en burk med tättslutande lock. Burken kan sedan läggas i en större burk som sedan förvaras i kyl eller frys.

När du väl ska öppna burken är det viktigt att den stått ute i rumstemperatur en stund så att det inte bildas onödig kondens.

4. Märk fröerna med datum

Fröer har generellt en hållbarhet på ungefär tre år innan grobarheten försämras. Märk därför dina insamlade frön med år och månad du samlade in dem. Har du gamla fröer och är osäker på grobarheten så gör ett test.

Så kollar du grobarheten:

Är du osäker på om fröerna är användbara eller ej kan du göra ett grotest med två wettexdukar.

Använd en djup tallrik, lägg en fuktad wettexduk i, häll på fröerna och lägg den andra wettexduken ovanpå.

– Genom att hålla jämn fuktighet kan jag snart se om groddar tittar ut ur fröna. Då vet man att de gror och kan sätta ner dem i jorden, säger Gunilla Gustafsson, lökansvarig och konsumentkontakt på Nelson Garden.

Påsar med fröer som är uthällda på träbord.

Bild: Shutterstock/IBL

5. Så fröerna i din trädgård

Lagom till våren är det dags att så dina frön.

Om du lyckats väl kommer du att kunna skörda frukten av dina ansträngningar och få se dina frön växa och gro. Men räkna också med vissa missöden, det finns många ställen där det kan gå fel.

Läs också: Så ska du så – sex steg för att lyckas

Små växter i plastmuggar.

Bild: Shutterstock/IBL

 

Källa: Goodhousekeeping, Nelson Garden, Allers Trädgård, Magasin55, Vi i villa

Text: Helena Sjögren

Läs också:

6 frön du med fördel sätter redan i januari

Släng inte kärnan – odla ett frukträd istället!

Så ska du så – 6 steg för att lyckas


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…