Annons

Annons

5 tips för en digital detox i jul

Ohälsa och stressrelaterade sjukdomar ökar i takt med vår oförmåga att varva ner – och den ständiga uppkopplingen bidrar till det.

Telefon

På individnivå kan det vara svårt att hantera alla olika pushar och notiser och samtidigt behålla fokus på vår omedelbara omgivning och dem runt oss. På organisationsnivå vill man gärna dra nytta av all fördelar med det flexibla kontoret men inte ta ansvar för de baksidor som det medför.

Annons

– Vi går in i en tid på året då förväntningarna på tillvaron är höga. Problemet är att vi ofta är så stressade av alla julmåsten, att vi knappast tar oss tid att stanna upp och njuta av allt det vi vill ta vara på under helgen säger Micke Darmell, författare till den uppmärksammade boken Uppkopplad eller Avkopplad?.

– Därför vill jag propagera för en nedkopplad jul, där vi som individer kan få tillåtas att koppla ner och koppla av. Fira en ledighet utan störande mail, fokus på effektivitet, och konstant stimulans. Här behöver både individer och organisationer ta ansvar. Ledare måste göra tydligt för sina medarbetare att de förväntas att inte jobba under ledigheten utan faktiskt hämta krafter inför det nya året.

LÄS OCKSÅ: 9 varningstecken på att du snart blir utbränd 

5 tips för en digital detox i jul:

1. Skapa nedkopplade zoner i ditt hem, dit datorn och mobilen inte får följa med. Där kan du ägna dig åt dig själv och dina nära och koppla bort det ständiga flödet av information.

2. Stäng av. Helt. När du går på bio, träffar släktingar, kokar knäck. Låt inte pling och pushar från telefonen störa dig!

3. Ingen jobbmail! Kanske tillhör du dem som tycker det är skönt att hålla koll och vara ikapp på jobbet genom att maila även under ledigheten. Men alla studier visar att det är kontraproduktivt. Var ledig på riktigt och låt skallen vila. Du hinner komma ikapp när du är tillbaka.

4. Skaffa ett telefondagis! När du ska umgås med när och kära, ta fram ett telefondagis där ni lämnar in era telefoner och låter dem vara ett tag.

5. Ring! Ersätt de slentrianmässiga mass-sms:en, där du önskar alla vänner en god jul, med ett telefonsamtal till dina verkliga vänner. Garanterat mer uppskattat!

Foto AOP-IBL

Känner du dig stressad? Lär dig hantera din stress med ny digital kurs!

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Året runt nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu endast 199 kronor – läs mer och börja direkt här!


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…