Annons

Annons

5 typer av yrsel

Har du drabbats av yrsel?

yrsel

Lider du av yrsel?

Läkemedel
Vissa läkemedel kan påverka balansen. Hur man reagerar på läkemedel varierar från person till person och ibland kan man bli yr av någon medicin. Information om innehåll, dosering och biverkningar finns i bipacksedeln, det informationsblad som oftast följer med läkemedelsförpackningen.

Annons

Kristallsjuka – godartad lägesyrsel
Den vanligaste typen av karusellyrsel är kristallsjukan, också kallad godartad lägesyrsel. Kännetecknande är att man känner sig snurrig när man rör på huvudet, oftast när man vrider huvudet i liggande ställning. Den snurrande känslan brukar försvinna inom en halv minut.
Orsaken till kristallsjukan anses vara att kristaller i balansorganet har lossnat och hamnat fel.

Vestibularisneuronit
Vestibularisneuronit är en inflammation i balansnerven. Sjukdomen ger en snurrande yrsel under en längre tid, och det är vanligt att man också blir illamående. Hörseln påverkas inte. Besvären kommer relativt plötsligt och kan vara kraftiga i några dagar. Efter ungefär en månad brukar besvären börja försvinna, men trötthet och ostadighet kan sitta i länge.

Ménières sjukdom
är en sjukdom i innerörat och balansorganet. Vid denna sjukdom är karusellyrsel ett av symtomen. Besvären brukar komma i attacker då man samtidigt kan få en tryckkänsla i ena örat, sämre hörsel och öronsus. Attackerna håller vanligen på i några timmar. Ibland kan man ha lindrigare besvär om inte alla symtom finns med.

Fobisk yrsel
Fobisk yrsel eller spänningsyrsel är en form av yrsel där man inte hittar någon bakomliggande medicinsk orsak och där det finns inslag av psykologiska komponenter. Flera undersökningar på senare år har visat att yrsel och ostadigheten effektivt kan behandlas med läkemedel, framför allt SSRI-preparat som förstärker serotoninsystemet i hjärnan. Behandlingen kan ibland även kombineras med sjukgymnastik och psykologisk behandling

Av Anna Horn Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…