Annons

Annons

5 vägvinnnande tips för bilisten i vinter

Blixthalka, frysta nycklar och kallnande pizzor. Vintertrafiken är en lika stor överraskning varje år. Här är fem mer eller mindre nödvändiga tips i kylan.

1. Skrapa rutan!

En stressande utmaning att tacka varje morgon. Bild: IBL

Du vet hur det kan vara med krispiga vintermorgnar. Det kan vara stilla, tyst och alldeles, alldeles underbart. Det kan också vara en kamp mot klockan eftersom du har miljoner saker att göra och måste börja med att skrapa rutorna med en Lasse Stefanz-CD som låg i handskfacket eftersom någon i familjen slarvat bort den riktiga skrapan.

Annons

Efter en kvart har du lyckats skrapa upp ett oregelbundet mönster av fri sikt som kommer att ge dig vita, stela fingrar och gamnacke i bilen när du kryper fram i tio kilometer i timmen samtidigt som du försöker se omgivande trafik.

Spraya bort isen

Men så behöver det inte vara. Det finns flera beprövade recept för frostfri bil.

Bland annat följande: Ha alltid en sprayflaska med två tredjedelar alkohol (teknisk sprit) och en tredjedel vatten redo så löser du problemet på ett kick! Ättika och vatten är också en kombination som biter på frosten.

2. Glöm inte borsten!

Dåligt borstade bilar i trafiken kan vara en fara. Bild: IBL

Det går att köra bil med snö på taket och slarvigt borstade rutor. Men det är en fara i trafiken om snön till exempel far iväg och träffar bilen bakom och kan innebära böter. Samma sak gäller översnöade lyktor och registreringsskyltar som är oläsliga på grund av slask.

Så glöm inte borsten.

3. Rädda pizzan!

Statsminister Stefan Löfven vet hur man transporterar hämtpizza utan att tumma på upplevelsen. Här under ett besök i Blekinge. Bild: IBL

Trafikvett handlar inte bara om att ta sig säkert från punkt A till punkt B. Ibland kan det handla om att ta sig från pizzerian och hem utan att maten kallnar för mycket. Och eftersom det är viktigt att inte stressa i trafiken så kan man testa med att brassa på full stolsvärme under kartongerna på förarsätet.

Statsminsterns pizzatips

Ett annat tips kommer från statsminister Stefan Löfven som har favoritpizzerian 20 minuter hemifrån i Örnsköldsvik. Han berättar i en intervju med Allehanda om hur han brukar be pizzerian att bara grädda pizzorna halva tiden. Sedan kör han, eller möjligen livvakterna, till pizzerian, hämtar kartongen och återvänder hem. Väl hemma gräddar Löfven färdigt pizzorna. Smart!

4. Avfrosta nyckeln!

När frosten har varit framme är det inte alltid helt lätt att ta sig in i bilen om du inte har fjärröppnare vill säga. Men det finns ju de som har kvar den ”manuella” nyckeln och batterier kan bli sega.

Om du vill slippa stå och svära med en cigarettändare vid nyckelhålet finns det genvägar. Ta lite handsprit på nyckeln så smälter isbeläggningen och du kan komma iväg.

Bra tips även för cyklister så klart!

 

5. Hitta tanken!

Kolla på pilen så slipper du chansa när du kör in på macken

Du har lyckats frosta av nyckeln, skrapat rutorna och borstat motorhuv och tak. Nu är det bara att fylla på tanken och köra. Men på vilken sida är det nu tanklocket sitter? Det är åtminstone inget som syns i backspegeln och för många en återkommande chansning. Men det finns ofta säkra markörer att titta efter. En snabb titt på instrumentpanelen kan ge dig svaret. Bredvid symbolen med en bensinautomat finns det en pil. Och pilen visar helt enkelt på vilken sida tanklocket sitter.

Den geniala pilen finns dock inte på alla instrumentpaneler. När den brännheta frågan var uppe till diskussion i P 4 Halland gick frågan till Motormännens lokala representant Damir Bader.

Vad göra om pilen inte finns?

– Sätt in en dymoremsa på instrumentpanelen där det står vilken sida locket sitter på.

Text: Henrik Högström
Källa: Metro

Läs också: Slipp immiga bilrutor för alltid

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…