Annons

6 anledningar till att dricka varmt vatten

Byt ut morgonens kaffekopp mot ett glas varmt vatten, att dricka varmt vatten har nämligen visat sig vara bra för hälsan. Här listar vi sex fördelar med den enkla vanan.

Många svenskar har fått in vanan att dricka en kopp kaffe på morgonen, men nu är det dags att byta ut drycken mot något annat varmt, nämligen vatten. Varmt vatten låter kanske inte särskilt gott, men har en mängd hälsosamma effekter på kroppen. Smaksatt med lite citron är drycken både godare och nyttigare.

Annons

Se till att inte dricka vattnet för varmt eftersom att det kan skada vävnader i munnen. Koka upp vatten och låt det stå och svalna ett tag innan du dricker. Se även till att kolla med din läkare om du tar någon medicin som kan påverkas av att dricka varmt vatten.

Här är sex bra anledningar till att dricka varmt vatten:

1. Det är bra för blodcirkulationen

Genom att dricka ett glas varmt vatten hjälper du kroppen att skölja ut orenheter.

2. Det lindrar smärta

Temperaturhöjningen från varmt vatten ökar blodcirkulationen och blodtillförseln, speciellt i huden, vilket i sin tur får muskler att slappna av och kramper att minska. Vid mensvärk, muskelkramper eller huvudvärk kan det därför vara en bra idé att dricka ett glas varmt vatten.

3. Det är bra för matsmältningen

Varmt vatten stimulerar tarmsystemet och håller igång matsmältningen. Kallt vatten efter en måltid kan ha en motsatt effekt på matsmältningen.

4. Det hjälper dig att hålla vikten

När kroppstemperaturen stiger med det varma vattnet ökar även ämnesomsättningen, vilket hjälper dig att hålla vikten. Adderar du citron för att göra det lite godare kan det dessutom hjälpa dig att bekämpa suget efter godsaker, allt tack vare pektin som finns i citronsaft.

5. Det hjälper mot förstoppning

Vätskebrist är ofta boven bakom förstoppning, men genom att dricka varmt vatten direkt på morgonen innan du ätit kan du sätta igång tarmrörelserna och minska risken för att drabbas. Om du redan har förstoppning kan det varma vattnet hjälpa tarmen att återfå normal funktion.

6. Det kan hjälpa dig att somna

Svårt att somna i tid? Drick ett glas varmt vatten på kvällen istället. Värmen hjälper dina muskler att slappna av, vilket gör att du kan somna snabbare.

Gilla Året Runt på Facebook

Text: Nanna von Knorring/Må Bra
Källor: Lifehack, Medical Daily, Mitt Kök

Läs också:

Här är maten som ökar förbränningen – med vatten!

5 smarta saker du kan använda munvatten till

7 klassiska myter om vår kropp – som inte stämmer

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…