Annons

Annons

6 fiffiga köksknep som sparar tid

Kockar är yrkesfolk som lärt sig knepen för att spara tid. Men man behöver inte vara proffs för att ha nytta av genvägar i köket. Här är sex fiffiga tips.

Restaurangvärlden är en arena där kockarna arbetar på små utrymmen under tidspress. Då är det klart att de lär sig en del tricks som sparar tid utan att resultatet blir lidande. Här är några köksgenvägar som du kanske inte kände till.

1. Kristallklara isbitar

Koka vattnet innan du häller det i tråget så blir bitarna snyggt kristallklara.

Bild. IBL

Annons

Koka vattnet innan du häller det i formen så blir isbitarna helt klara. Det blir hur tjusigt som helst i drinken eller bålet.

2. Koka många ägg åt gången

Lös, hård eller mittemellan. Alla har sin egen äggfavorit. Och den går att laga i ugn

Lös, hård eller mittemellan. Alla har sin egen äggfavorit. Och den går att laga i ugn. Bild. IBL

Visste du att de går att koka i ugnen. Enligt mumsigast.se ska äggen gå i 160 grader i 15 minuter. Det är dock oklart om det ger lös-, mellan eller hårdkokta ägg.

3. Krama musten ur citronen

Rulla citronen mot köksbänken och krama ur allt.

Rulla citronen mot köksbänken och du kan krama ur all citronsaft. Bild: IBL

Har du sett att stjärnkockarna i tv rullar citronen på en bänk innan de pressar frukten? Det gör de för att få ut så mycket fruktjuice som möjligt.

4. Kyl vinet utan blask

Frysta druvor smälter inte i vinet. Dessutom ser det piffigt ut

Frysta druvor smälter inte i vinet. Dessutom ser det piffigt ut. Bild: IBL

Vinet i glaset kunde vara lite kallare men du vill ju inte lägga isbitar i och förstöra smakupplevelsen. Lösningen är att lägga frysta druvor i glaset så får du kylan men riskerar inte smaken. (Det här tipset hänger visserligen på att du har frysta druvor från början men det är ju lätt ordnat.)

5. Så enkelt hindrar du vattnet från att koka över

Enkelt tips mot kokrelaterade översvämningar. Lägg en träslev på kastrullen

Bild: IBL

En kastrull du tittar på kokar aldrig, men så fort du vänder bort blicken så kokar den över. Det finns dock ett enkelt knep för att slippa översvämning i köket. Lägg helt enkelt en träslev över kastrullen så kokar vattnet inte över.

6. Så slipper du stenhård glass

Lägger man glassen i påse innan man lägger in den i frysen så blir den snabbare klar att äta

 Bild: IBL

Lägg glassen i en plastpåse i frysen. När du plockar ut glassen är den mjukare och därmed snabbt serveringsklar.

Text: Henrik Högström

Läs också:

Superknepet: Så rengör du skärbrädan snabbt och effektivt – med salt

Smarta tipsen som skapar ordning i köksskåp och lådor

7 vanliga hygienmissar alla gör i köket


Kommentera

 

 



Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…