Annons

Annons

5 goda anledningar att äta mer vegetariskt

Grönt är skönt och allt fler börjar inse fördelarna med att äta en helt eller delvis vegetarisk kost. Är du ännu inte övertygad? Här listar vi fem goda anledningar till att börja äta mer grönt.

vegetarisk

1. Det är bra för hälsan

Det finns flera hälsovinster med att övergå till en helt eller delvis vegetarisk kost. Vegetarianer löper till exempel mindre risk att drabbas av en rad olika sjukdomar, som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer, enligt Livsmedelsverket. Flera för vår tid vanliga vällevnadssjukdomar, som åldersdiabetes, njursten och fetma, har åtminstone delvis ett samband med det vi äter — däribland stora mängder kött.

Annons
Baljväxter innehåller bland annat järn, kalcium och protein. Bild: IBL Bildbyrå

Baljväxter innehåller bland annat järn, kalcium och protein. Bild: IBL Bildbyrå

2. Du får i dig alla viktiga näringsämnen

Det är en utbredd myt att vi måste äta kött för att få i oss alla näringsämnen vi behöver. Faktum är att det går att hitta fullgoda alternativ till kött, bara man vet var man ska leta. Till exempel finns det mängder av protein i fullkornsprodukter och baljväxter, omega 3-fett hittar man i rapsolja och valnötter, och järn finns i nötter och gröna bladgrönsaker. På Livsmedelsverkets hemsida finns många bra tips på vilka råvaror som innehåller vilka näringsämnen.

Det är betydligt billigare att äta vegetariskt än kött. IBL: Bildbyrå

Det är betydligt billigare att äta vegetariskt än kött. IBL: Bildbyrå

3. Det är billigare

Att äta grönt gör inte bara kroppen och miljön glad, utan också plånboken! Det är betydligt billigare att äta vegetariskt än kött, framför allt om du väljer rotfrukter, grönsaker och baljväxter som bas i din matlagning. Det finns också dyrare alternativ i butikshyllan, som tofu och olika sojaprodukter, men dessa är inte nödvändiga för att du ska få en fullgod måltid med alla näringsämnen.

Regnskog i Latimamerika skövlas för att skapa betesmark. Bild: IBL Bildbyrå

Regnskog i Latinamerika skövlas för att skapa betesmark. Bild: IBL Bildbyrå

4. Du gör miljön en tjänst

Att äta mer vegetariskt är inte bara bra för hälsan, det gynnar miljön också! Köttindustrin kräver stora ytor för att ge plats åt alla djur. Följden blir att till exempel regnskogar i Latinamerika skövlas för att skapa betesmark åt biffdjur och ge plats för sojabönsodlingar som sedan blir djurfoder. Köttproduktionen genererar också stora kväveutsläpp som leder till övergödning av våra hav och sjöar.
Köttindustrin står för en betydande del av världens utsläpp av växthusgaser. Kor och får släpper ut stora mängder metan, och även djurens avföring, gödsel och foderproduktion står för stora utsläpp.

Vegetarisk mat behöver inte alls vara tråkig eller enformig. Bild: IBL Bildbyrå

Vegetarisk mat behöver inte alls vara tråkig eller enformig. Bild: IBL Bildbyrå

5. Det är gott!

Det finns ytterligare en anledning till att börja äta mer vegetariskt och det är helt enkelt att det är så gott! Testa att ersätta köttet någon eller några dagar i veckan med vegetarisk mat – du kommer garanterat inte att ångra dig! På internet finns mängder av goda och nytänkande recept på vegetarisk mat som kittlar smaklökarna, och utbudet av gröna kokböcker ökar stadigt.

Text: Minna Wallén-Widung

Källor: Livsmedelsverket, Vegetarian.se, Naturskyddsföreningen, Djurens rätt

Recept på gröna rätter finns här:

Vegetariska köttbullar

Grönsaksgratäng

Missa inte Vardagsvego – tidningen med 152 goda recept och tips!

Beställ den direkt i vår webshop här.

vardagsvego


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…