Annons

Annons

6 hälsofördelar med att äta lakrits!

Vi svenskar älskar lakrits och äter ungefär 1,5 kilo av det svarta guldet per person och år. Och det finns ingen anledning att dra ner – tvärtom. Vill du skippa sockret hittar du lakrits även som kosttillskott! Här är sex anledningar att njuta med gott samvete.

Vi är många som älskar lakrits. Vissa föredrar den salta versionen, andra den söta. Den 12 april firas dessutom lakritsdagen.

lakrits

1. Lakrits är slemlösande!

Det är inte för inte som lakrits ofta används i hostmedicin. Säg bara att du har ont i halsen om någon skulle ha synpunkter på din konsumtion.

2. Lakrits är laxerande…

Förstoppad? Ät lakrits – det har nämligen en laxerande effekt! Men tänk bara på att för mycket av det goda kan ha motsatt effekt.

Recept: Chokladdoppad lakritskola

3. Lakrits sägs ha en blodtryckshöjande effekt.

Bra för dig med lågt blodtryck, men samma här som ovan: för mycket av det goda. Livsmedelverket har satt sin rekommenderade gräns vid 50 gram lakrits om dagen. För mycket lakrits kan även rubba saltbalansen och ge huvudvärk, men det är individuellt hur mycket man tål.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Bild: IBL

4. Lakrits lär vara antiinflammatoriskt

Däribland anses det bland annat göra magen lugn och rena levern. En anledning så god som någon att ta ett par bitar extra.

Recept: Choklad- och lakritsmousse

5. Lakrits är sötare än socker!

Byt ut en del av sockret mot lakrits när du bakar. Både mer hälsosamt och gott!

Recept: Tigerkaka med lakrits och citron

6. Avhjälper muntorrhet

Lakritsroten har traditionellt används mot muntorrhet och kan därmed sägas motverka karies – som du ju kan drabbas av om du är just torr i munnen.

Text: Ann-Sofie Lindell, Allers
Bild: Shutterstock
Källa: Livsmedelsverket, Webbdoktorn, m.fl.

Sugen på att baka med lakrits?

Prova denna citroncheesecake med lakritsglasyr


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…