Annons

Annons

6 livsmedel du bör byta till ekologiska – redan i dag

Att fylla hela kundkorgen med ekologiska varor är kanske inte alltid möjligt av olika skäl. Men vill du ändå ställa om till en mer ekologisk livsstil, finns det 6 varor som du ska byta ut på en gång.

Allt fler vill göra ett ställningstagande för miljö och människor, och matbutikernas utbud av ekologiskt har formligen exploderat. Men att bara äta ekologiskt kanske inte alltid är det lättaste – det finns inte ekologiska varianter av alla de varor där du brukar handla eller så går det inte ihop ekonomiskt.

Annons

Vill du ändå göra ett ekologisk val, finns det några varor som är extra viktiga att byta ut. Här är  livsmedlen du ska välja i första hand:

1. Bananer

Bild: IBL

Bananen är en älskad frukt, men som tyvärr ofta är hårt besprutad eftersom plantagen är känsliga för insektsangrepp och sjukdomar. Enligt Naturskyddsföreningen används starka bekämpningsmedel på många bananodlingar runt om i världen, som kan orsaka nervskador både hos arbetarna och deras barn.

På ekologiska bananodlingar har kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel tagits bort, vilket är positivt för de som arbetar där liksom den närliggande miljön.

2. Vindruvor

Bild: IBL

Precis som bananerna, är vindruvor ofta väldigt hårt besprutade. Eftersom vindruvorna har så tunt skal, är risken stor att rester av bekämpningsmedlet finns kvar i druvan när den når butiken. Detsamma gäller vin som inte producerats ekologiskt, enligt Naturskyddsföreningen.

Hittar du inga ekologiska vindruvor i affären, kan det vara en god idé att avstå från druvor den dagen och i stället köpa någon annan frukt.

3. Mejeriprodukter

Bild: IBL

Genom att välja ekologiska mejeriprodukter kan du vara säker på att korna har fått äta obehindrat med gräs och annat ekologiskt foder, skriver Ica. Du bidrar därmed till att vi får renare vattendrag och att fler fåglar och blommor trivs eftersom deras närområde blir fritt från kemikalier, enligt Naturskyddsföreningen.

4. Potatis

Bild: IBL

I Sverige älskar vi potatis. Så mycket att vi faktiskt äter närmare 50 kilo per person och år, enligt branschorganisationen Svensk potatis AB. Men potatisen är också en av de grödor som är allra mest besprutade. Genom att välja ekologisk potatis bidrar du till att det sprids mindre giftiga ämnen i naturen, vilket är positivt för den biologiska mångfalden.

5. Kött

Bild: IBL

Den ökande konsumtionen av kött – och det sätt som många av dagens köttdjur föds upp på – kallas för ”en av vår tids stora utmaningar” av Världsnaturfonden, WWF.  Därför uppmanas vi att äta mindre kött. Och de gånger vi äter kött, ska vi helst välja ekologiskt. Ekologiskt kött är lika med gladare djur, eftersom djur som vuxit upp på ekologiska gårdar har fått utlopp för sitt naturliga beteende. De har också fått äta ekologiskt foder och gräs. Hittar du inte ekologiskt kött i din butik, kan du också välja svenskt naturbeteskött, tipsar Ica.

6. Kaffe

Bild: IBL

På kaffeplantage, precis som på bananplantage, används ofta bekämpningsmedel som kan skada såväl människor som natur och djur. På ekologiska kaffeodlingar odlas kaffet i sin naturliga miljö, i skuggan av höga träd. Att välja ekologiskt kaffe gör stor skillnad för många, skriver Naturskyddsföreningen.

Källor: Naturskyddsföreningen, Ica

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Anna återvinner 70-talet i färgglada kaffefilter

Plast, papper eller tyg? Detta är den miljövänligaste påsen!


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…