Annons

Annons

6 saker du bör göra innan du lägger dig – för en bättre sömn

Har du svårt att somna om nätterna eller upplever du att du inte får tillräckligt med sömn, trots att du går och lägger dig i tid? Då kanske dessa sex tips kan hjälpa dig.

Att stänga ner datorn någon timme innan du går och lägger dig, ser till att det är tyst runt omkring och att ditt sovrum är mörkt är tre saker som är viktigt att tänka på om du vill somna gott. Här är sex andra saker att ta hänsyn till.

Annons

1. Kolla temperaturen i rummet

När du sover höjs din kroppstemperatur vilket kan göra att du sover sämre. Ett svalt sovrum hjälper kroppen att behålla sin normala kroppstemperatur och hjälper dig troligtvis också att sova bättre. The National Sleep Foundation föreslår att du sover i ett sovrum som har en temperatur på 15,5-19,5 grader.

2. Sätt telefonen på ”Night shift”

De flesta av oss tar med sig telefonerna till sängen, som väckarklocka och kanske för att scrolla igenom Instagram, Facebook och mejlkorgen en sista gång innan läggdags. Även om det inte rekommenderas att göra så är det en ovana som är svår att sluta med. Ett steg på vägen är att sätta telefonen på Night shift vilket gör att det blåa ljuset, som lurar ögonen att tro att du är pigg, stängs av och istället får skärmen en varmare nyans. Har du inte den inställningen på din telefon finns det appar att ladda ner som har samma funktion.

3. Slänga den gamla kudden

Investera i en ny kudde som är anpassad för att ge rätt stöd åt din nacke och ditt huvud beroende på hur du ligger när du sover. En gammal kudde är oftast alldeles för mjuk vilket kan göra att du vaknar med nackspärr eller ömma muskler.

4. Undvik sängfösaren

Du kanske tror att ett eller två glas vin hjälper dig att somna lättare men risken finns att du inte alls är lika pigg som du önskar när du vaknar. Vill du gärna dricka vin kan du göra det till middagen och låta det gå ett par timmar innan du går och lägger dig. Ta gärna en promenad innan du lägger dig med.

5. Undvik kaffe och andra koffeindrycker

Har du inte druckit kaffe sedan 16-tiden? Troligtvis finns det fortfarande koffein i ditt blodomlopp, särskilt om du äter p-piller eller antidepressiva mediciner vilka försvårar kroppens förmåga att bryta ner koffein. Kolla med din läkare om du upplever att du har svårt att sova, trots att du inte har druckit kaffe på kvällen.

6. Snooza max 5 minuter

Att ställa alarmtiden tidigt enkom för att kunna snooza i en timme är en dålig vana som inte gör dig något gott. Även om du gillar känslan av att kunna somna om så är kvaliteten på din sömn betydligt sämre än om du hade sovit den extra timmen på riktigt. Vet du med dig att du har svårt att kliva upp på given signal kan du snooza i fem minuter, men inte mycket längre än så.

Text: Thowe Wagner Larsson/Må Bra

Läs också:

8 naturmedel som kan förbättra din sömn

Forskare: Bota dina sömnproblem – sov som på 1600-talet!

Därför är böcker bättre än telefoner innan du ska sova

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…