Annons

Annons

6 sätt att bota pollenplågan – utan medicin!

Pollensäsongen här, med rinnande näsor, nysningar, nästäppa. Men många vill slippa äta tabletter och ta medicin. Här är guiden för dig som vill bota pollenplågan naturligt.

Bli fri från pollenbesvär.

– Har man bara lindriga besvär kan egenvård i samråd med din doktor vara ett alternativ, säger Zarah Öberg hälsopedagog och kostrådgivare. Hon tänker att vi genom kosten kan stärka vårt immunförsvar, i syfte att minska symtomen. Det finns en rad alternativa metoder för lindring av pollenallergi :

Här är experten Zarah Öbergs bästa tips:

1. Antioxidanter:
Brukar beskrivas som kroppens eget rostskyddsmedel. Finns i riklig mängd i bär med starka färger.
– Det är precis vad vi behöver för att bygga upp våra immunsystem inför höst och vinter. Gör smoothies på blåbär, ha färska bär, gärna vinbär, på gröten, råder hon.
Därtill behöver vi sova bra, motionera, ta hand om oss.

Annons

2. Ekologiskt:
– Välj kroppsvårdande medel som är ekologiska; schampo, tvål, hudlotion men även tvättmedel, mm, för att utsätta dig för så få dofter som möjligt, som kan irritera slemhinnorna.

3. Enzymer:
– Det viktigaste är att förbereda kroppen på pollensäsongen. Man börjar då veckor i förväg med att förbereda sig på lövsprickning och gräs. Det gör man genom att skaffa sig en bra näringsstatus och fylla på med enzymer som finns i färsk ananas och papaya, men även i kosttillskott som PollaZym.
Hur hjälper enzymer, tänker du kanske? Zarah Öberg förklarar det som att de bryter ner proteiner – som ju är det som allergiker reagerar på.
Om man inte hunnit äta lite ananas eller papaya varje dag i god tid, eller kosttillskott, så är det inte kört. Men då blir kuren med enzymer mer symtomlindrande än förebyggande, enligt Zarah Öberg.

4. Nässköljning:
– Sköljer bort slagg som sitter i vägen i näsan, och gör att vi kan andras lättare. Har även en lugnande effekt på slemhinnorna.

5. Saltvattensprej:
– Istället för att köpa en nässprej med saltvatten, som innehåller konserveringsmedel, kan man göra egen. Lite aloe vera-juice som lugnar slemhinnorna och lite havssalt i en liten sprejflaska. Förvaras i kylskåp, och håller i 3-4 veckor. Tillsätter man vatten förkortas hållbarheten, eftersom det kan växa mögel då.

6. Örter:
– Förr användes mycket örter vid förkylning. Och de fungerar även vid lättare besvär av hösnuva. Mentol är uppfriskande t ex medan eukalyptus, är slemlösande. Man kan göra te att dricka, eller en tinktur som man duttar under näsan, beskriver Zarah Öberg.
Tinktur är när man drar ut det verksamma ämnet med hjälp av alkohol.

Av Mia Coull Foto AOP-IBL

Läs mer:
Så blir du av med pollenallergin

13 bästa tipsen mot pollenallergi

Jag botade min pollenallergi med tuggummi!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…