Annons

Annons

7 bevis på att smarta människor går och lägger sig i tid

Är du kvällstrött? Bra, här hittar du sju påstående som bevisar att människor som kommer i säng tidigt blir trevligare och mår bättre.

alltid trött

Sov gott och bli en gladare människa.

1. Du blir trevligare

Det är ingen tillfällighet att vi ofta frågar folk som beter sig tjurigt om de är trötta – det är nämligen vetenskapligt belagt att vi har lättare att tappa humöret när vi är trötta. Och det gynnas ingen av. Går vi långa perioder med för dålig sömn kan vi till och med drabbas av ångest och depression.

2. Din chef kommer gilla dig

Bara för att du sitter där vid skrivbordet betyder det inte att du faktiskt är DÄR, fullt ut åtminstone. Studier har uppskattat att anställda som sover dåligt kostar sina arbetsgivare ungefär 11,3 arbetsdagar varje år i minskad produktivitet.

3. Din hälsa blir bättre

Sömnbrist har länkats samman med allt från hjärtproblem, övervikt, högt blodtryck, stroke och diabetes. Antikropparna reduceras, vilket innebär försvagat immunförsvar. Forskning tyder också på att du lever kortare om du inte sover ordentligt.

4. Du klarar stress bättre

Trötthet gör att du inte orkar att mentalt hantera stressiga situationer, som du annars hade kunnat förbise.

5. Du orsakar inte olyckor på jobbet

På Harvard har forskare räknat ut att sömnsvårigheter leder till 274 000 arbetsplatsolyckor och misstag varje år i USA, vilket beräknas kosta 31,1 miljarder dollar (254 miljarder kronor). Totalt kunde 23,7 procent av alla kostnader för olyckor och misstag relateras till sömnbrist.

6. Du jobbar inte i onödan

Alla har nog försökt plugga eller göra något jobb sent på kvällen, och insett att det är bäst att lägga ner efter att ha läst samma sida 17 gånger utan att fatta något. Det beror helt enkelt på att trötthet påverkar din förmåga att fokusera och behandla saker i ditt så kallade arbetsminne.

7. Du har bättre omdöme

Det är inte bara alkohol som får dig att fatta dåliga beslut, även trötthet gör det. Dålig kombination, med andra ord. En studie visade att deltagare som var trötta hade mycket svårare att fatta beslut i moraliska dilemman än de som var utvilade.

Annons

Källa: Psychology today

Av Joel Lindhe Foto AOP-IBL

LÄS OCKSÅ:
Forskarnas 7 bästa sömntips

Därför är böcker bättre än telefoner innan du somnar


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…