Annons

Annons

7 delar av kroppen du inte ska röra med dina händer

Vissa delar av kroppen mår bäst av att lämnas orörda. Här är 7 av dem.

Slipp förkylning

Din kropp är fantastisk och bör användas på alla sätt, men det finns vissa heliga platser där du inte bör sätta dina smutsiga händer.

För sanningen är att händer spelar en avgörande roll i överföringen av bakterier som kan ge din kropp infektioner. Även efter en ordentlig handtvätt förorenas fingrarna snabbt av den omgivande miljön. Detta gäller i synnerhet om du har långa naglar eller bär ringar.

Annons

Den amerikanska hälsosajten prevention.com har tillsammans med en grupp läkare sammanställt en lista på 7 kroppsdelar som är särskilt känsliga för att bli vidrörda av händer.

Här är 7 delar av kroppen du inte bör röra med dina händer:

1. Hörselgången
Du ska aldrig sticka dina fingertoppar eller något annat spetsig föremål i öronen. Huden i hörselgången är känslig och sår kan lätt uppstå. Om du upplever en ihållande klåda i öronen bör du hellre söka läkare.

2. Ansiktet
Att fingra alltför mycket i ansiktet kan leda till akne och andra infektioner. Du kan givetvis använda händerna för att tvätta ansiktet eller applicera hudvård, men annars bör du hålla tassarna borta. Fingrarna är fulla med fett som täpper igen porerna.

3. Ögonen
Bakterier överförs och fastnar lätt i ögonen – och risken för en ilsket röd infektion är stor. Gnugga därför inte dina ögon och fingra aldrig med händerna på ögonvitorna. Köp i stället ögondroppar om det kliar mycket.

4. Munnen
Ny brittisk forskning visar att människor placerar sina fingrar på eller kring munnen i snitt 23,6 gånger per timme. En tredjedel till en fjärdedel av alla bakterier överförs från fingrarna till just munnen. Kanske en dålig vana att sluta med…

LÄS OCKSÅ: 10 sätt som stoppar din förkylning

5. Rumpan
Torka dig ren i din rumpa, men låt den sedan vara. Bakterierna som finns där kan vara mycket skadliga, understryker läkarna. Glöm inte heller att tvätta händerna mycket noggrant efter toalettbesök.

6. Insidan av näsan
Den som ofta stoppar fingrarna i sin näsa löper 51 procent större risk att drabbas av bakterietypen gula stafylokocker, enligt en studie på öron-, näsa- och halspatienter.

7. Huden under naglarna
Naglarna är i grunden en riktig bakteriefabrik. Här samlas och förökar sig massor av elaka bakterier, inklusive stafylokocker. Klipp naglarna lite kortare och använd nagelborste för att göra dem rena, råder läkarna.

LÄS OCKSÅ: Hösten 100 bästa hälsotips

Källa: Prevention.com

Av Margareta Malmgren/Allas
Foto AOP-IBL


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…