Annons

Annons

7 fiffiga saker du kan använda folie till

Du trodde att folie bara duger till att täcka mat med? Tänk om! Har är 7 oanade tips på vad folien kan hjälpa dig med hemma.

Folien har varit en av människans bästa vänner i köket sedan 1940-talet. En stapelvara som hjälper oss att täcka över gratängen i ugnen och matresterna i kylen. Men under årens lopp har andra foliefördelar i hemmet upptäckts. Här är några att lägga på minnet.

Annons
aluminiumfolie användning

Aluminiumfolie kan användas till mer än vad man tror. Här får du sju oanade tips. Bild: IBL/Shutterstock

1. Klä skåp och lådor

Klipp till folien i rätt storlek och klä skåp och lådor med folien. Det är enkelt att torka av och ännu enklare att byta ut. Samtidigt gör foliens glänsande yta att det är lättare att se även i de mörkaste skrymsle.

Grillsäsongen har redan börjat. Bikarbonat är ett av många knep för att rengöra gallret. Folie ett annat.

2. Tvätta grillgallret

Knyckla ihop folie till en boll och gnugga loss brända matrester från gallret. Efter gnuggningen läggs gallret i varmt vatten med diskmedel för att få bort det sista.

Folie kan få bort fastbinda rester i botten på kastrullen till exempel

Folie kan vara en riktig vän i diskjobbet. Bild: IBL

3. Istället för stålull

När matrester bränt fast i botten av en gratängform eller en kastrull kan resterna behöva en rejäl skrubbning innan diskning. Även här funkar en folieboll om du inte har stålull hemma. Tänk bara på att inte använda det på teflon eftersom det kan repa ytan.

4. Putsa silverbesticken

Ta en behållare eller bunke och klä insidan med folie (glansiga sidan utåt). Häll i kokhett vatten och skeda i lite bakpulver (ungefär två teskedar per liter vatten).

Lägg försiktigt i besticken och låt ligga i några minuter. Du kommer att kunna se hur det bubblar och fräser när missfärgningarna förhoppningsvis försvinner. Plocka upp ur vattnet (försiktigt, kom ihåg att det är varmt). Skölj under kranen och torka av med en mjuk kökshandduk. Processen kan behöva upprepas vid svåra missfärgningar.

Tipset gäller ”rena” silverbestick. Om de har ett handtag i porösa material som limmats på så är det här ingen bra metod för rengöring. Limmet kan nämligen lösas upp i processen.

Bomull, aceton och folie hjälper dig att få av lösnaglarna

Bomull, aceton och folie hjälper dig att få av lösnaglarna. Bild: IBL

5. Ta bort lösnaglar

Har du lösnaglar på och måste få av dem i ett huj? Testa att ta lite aceton på bomull och vira runt nageln. Linda folie runt bomullen så att acetonet inte försvinner. Poängen är att folien stänger inne värme som hjälper till att lösa upp nagellacket. Låt sitta i fem till tio minuter, ta av och sedan ska saken vara avgjord.

6. Folie som flytthjälp

Tunga möbler är att jobbiga att flytta runt. Så bra då att folie kan hjälpa dig på traven. Ta några lager av folie runt benen på stolen, bordet eller vad det nu handlar om så får du ”glidhjälp” över en matta. Undvik däremot folie på trä- och stengolv som kan repas, där funkar en tygtrasa eller frottéhandduk bättre.

7. Mjuka upp socker

Sockersorter som till exempel muscovado kan bli stenhårda i skafferiet. Men de hårda klumparna kan lösas upp. Lägg klumpen i folie och sätt in i ugnen på hög temperatur i fem minuter. Och du, tänk på att folien är varm när du tar ut den ur ugnen! Använd grytlapp eller grillvante.

Släng den inte! När aluminiumfolien har fyllt sitt syfte, lägg den i metallåtervinningen där den kan återvinnas igen till nya fiffiga saker.

Källa: Good Housekeeping

Text: Henrik Högström

Fler smarta tips:

 5 oväntade sätt du kan använda aluminiumfolie

6 oväntade sätt du kan använda plastfolie!

5 oväntade saker att använda handsprit till


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…