Annons

Annons

7 hälsofördelar med att äta rödbetor – varje dag

Rödbetor är gott och bra för din hälsa!

Nyttigt med rödbetor

Rödbetor är bra för hälsan!

Förutom att rödbetan är riktigt god finns det massa fördelar med att avnjuta den ofta.

Här är sju anledningar att äta den oftare – gärna som huvudrätt:

1. Sänkt blodtryck
Rödbetan är rik på nitrat, som i kroppen omvandlas till kväveoxid. Studier visar att molekylen vidgar och får blodkärl att slappna av, vilket i sin tur bidrar till ett mer syrerikt blod.

Annons

Bättre cirkulation, lägre blodtryck, förbättrad prestationsförmåga, ämnesomsättning och muskelfunktion har du alltså att tjäna på att äta betor.

2. Minskad risk för hjärtsjukdom
Rödbetan innehåller mycket alkaloider och folsyra som tillsammans bidrar till att sänka kroppens homocysteinnivå. Forskning visar att en hög homosysteinnivå ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

3. Bättre uthållighet
Det är ingen slump att så många idrottare dricker rödbetsjuice när de vill prestera på topp, den höga nitrathalten är nämligen inte bara bra för blodtrycket. Med en ökad syretillförsel blir även musklerna mer uthålliga och du kan prestera både bättre och längre.

4. Toppen för hjärnan
Även hjärnan kan dra fördel av nitrat och fungerar helt enkelt bättre när den får mer syre. Forskare har upptäckt att det här är särskilt viktigt ju äldre vi blir.

I en studie från 2010 fick testpersoner med en genomsnittsålder på 74 år äta en nitratrik kost. Efter bara två dagar såg forskarna att blodflödet i frontalloben hade ökat.

5. Sundare lever
Även om du äter hälsosamt finns det ändå en del gifter och slaggprodukter som måste rensas ut och det är din lever som gör det tyngsta arbetet. En daglig dos rödbetor kan dock underlätta.

Studier visar att betain, en aminosyra som finns i rödbetor, kan förebygga och minska risken att drabbas av fettlever.

6. Högre skydd mot sjukdomar
Rödbetor är fullproppade med antioxidanter som bland annat ger skydd mot hjärtsjukdomar och övervikt. Ny forskning pekar till och med mot att rotfruktens färgämne betacyanin, kan ge skydd mot cancerframkallande ämnen.

7. Håller magen i trim
Att uträtta sina behov regelbundet är viktigt för vår hälsa och för det behöver vi fiberrik mat, så som rödbetor. Inte bara minskar det risken för förstoppning, hemorrojder och inflammerade tarmfickor, betor har även visat sig att vara bra för matsmältningen.

Text: Mikaela Råberg
Foto: AOP-IBL

Prova också:

Byt ut bearnaisen mot läcker rödbetshummus!

Läs också:

5 hälsofördelar med att ha husdjur

3 fördelar med tystnad som påverkar din hälsa

Studie: Därför är det bra för hälsan att vara kort

 

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…