Annons

Annons

7 hälsofördelar som bara gäller kattägare

Spinn i kapp med din bästa vän – det är värsta friskfaktorn att vara kattägare!

Att äga en kisse är inte bara mysigt. Kattägare kan räkna med ordentlig bonus på hälsokontot, visar en rad olika studier. Här är sju talande exempel:

1. Din katt verkar ångestdämpande

katter bra för hälsan
Att gosa med sin misse frigör må bra-hormonet oxytocin, vilket minskar stressnivåerna i kroppen och motverkar oro. Av samma anledning har kattägare en stor fördel i sin fyrfota vän i svåra tider av sorg eller ångest, där kattens närvaro har en läkande effekt.

2. Din katt sänker ditt blodtryck

Kattunge i jeans
Kattägare kan räkna med lägre blodtryck jämfört med personer som inte har någon mjau-kompis i hemmet. Det finns också studier som pekar på att kattägare löper mindre risk att drabbas av stroke jämfört med personer som har andra husdjur.

Läs också: 5 sätt att sänka blodtrycket

3. Din katt gör dig friskare

katter bra för hälsan
Att ha en katt i hemmet betyder också att ha katthår i hemmet. Och en hel del andra objudna gäster som bor i kattens päls. Men i det damm, kvalster, mjäll och annat som också kliver genom kattluckan finns det hälsovinster om du har tur. De minskar nämligen risken att du utvecklar allergier och astma. Det förutsätter såklart att du inte är kattallergiker.

Läs också: 16 bilder som visar exakt hur det är att bo med en katt

4. Din katt kan ersätta en partner

Kattungar leker med varandra
Att äga en katt (eller vara ägd av en katt) reducerar känslan av ensamhet. För även om kissen är oberoende och självständig har ni starka band. Så pass starka att dina känslor kan ha samma motsvarighet som i en kärleksrelation till en partner, visar en Schweizisk studie.

5. Din katt gör dig snyggare

katter bra för hälsan
Singel och kattägare? Grattis, då blir du automatiskt lite mer attraktiv i omgivningens ögon. En studie visade att män med en katt i hemmet hade stora pluspoäng hos kvinnor. Männen uppfattades automatiskt mer intelligenta och känslosamma om de också var kattägare.

Läs också: Så får du vårfint hår

6. Din katt kan förlänga ditt liv

Kattunge ligger och myser med en boll
De brukar ha nio liv, men delar tydligen med sig av livskraften till sin ägare också. Hjärtpatienter  som har en katt hemma tenderar att leva längre jämför med medpatienter som saknar husdjur. Och manliga kattägare har bättre kärlhälsa, där särskilt blodfetter och dåliga kolesterolvärden tycks förbättras tack vare husdjuret.

7. Din katt klöser bort depp

Kvinna bär en stor katt på axeln
Du som har katt löper mindre risk att drabbas av depression, och om den slår till har du en stor hjälp i din spinnande kompis. Effekten är så stor att många experter vill skriva ut katt på recept, för att patienten ska kunna kela, klappa och njuta av en mjuk vän – som kanske också är en god lyssnare.

Annons

Källor: Heart Fitness Revolution, Webmd 

Av Jennie Sandberg/Måbra Fots Sjöberg bild

Läs också:

Drömjobbet: Professionell kattgosare sökes!

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…