Annons

Annons

7 mobiltyper – vem är du?

Dags att köpa ny mobil? Låt inte ettriga telefonförsäljare lura på dig en krånglig telefon och ett alltför dyrt abonnemang. Bestäm hur du använder mobilen och hitta en som passar dig!

 

Kvinna pratar i mobilen.

På språng med mobilen i handen.

Sociala Susanne – tycker om att hålla kontakt med sina vänner på alla sätt.
Hon ringer ofta sina vänner, sms:ar, mejlar och är ute på Facebook och Instagram. Och hon använder sin mobil till det mesta. Susanne behöver ett mobilabonnemang med mycket surftid, helst ska det ingå fria samtal och sms i abonnemangsavgiften. Det gör det hos de flesta operatörer – så länge du stannar i Sverige.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Bra val: Eftersom Susanne ofta är uppkopplad behöver hon en mobil som är lätt att manövrera mellan olika funktioner, till exempel en Iphone eller en android, som Samsung eller Sony.

Fotointresserade Fia – dokumenterar hela sin tillvaro i bild.
Fia älskar att fotografera och lägger ofta ut sina bilder på Instagram. Bilderna förvarar hon i det så kallade molnet. Hon ringer och sms:ar ibland. Det viktigaste för Fia är att hon har en riktigt bra kamera i sin mobil och att hon har en del surftid, eftersom hon förvarar sina bilder i molnet.

Bra val: För Fia passar Iphone 6 plus eller Sony Xperia Z3. Eftersom hon inte ringer så mycket är det i hennes fall bättre om hon har ett abonnemang där hon betalar per samtal och sms.

Pratiga Petronella – använder mobilen mest för samtal. De gånger hon ska surfa gör hon det hemma på datorn.
För Petronella gäller det att se till så att hon inte betalar för en massa surftid som hon inte utnyttjar. Hon behöver inte heller någon avancerad kamera, eftersom hon bara använder mobilkameran högst sporadiskt.

Bra val: Petronella kan gott köpa en mobiltelefon av en äldre modeller. De är också billigare!

5 tips – ring billigare med mobilen!

Mormor Maria – hör lite dåligt och synen är inte heller den bästa.
Maria behöver en mobil som är lätt att hantera, en modell med stora knappar och högtalare med hög volym.

Bra val: Doro Phone Easy är perfekt för henne, den finns i flera modeller och ett abonnemang behöver inte kosta mer än 95 kr i månaden. Mormor kan dessutom köpa ett kontantkort, så att hon lättare håller koll på sina kostnader.

Virriga Vera – är väldigt glömsk och har dessutom dåligt lokalsinne.
Vera behöver en mobil med bra gps-funktion, en tjänst som hjälper henne att hitta.
Hon behöver också skriva upp bankkoder och lösenord för att komma ihåg dem. Hon har hittat på ett fiffigt kodsystem för sina bankkoder, så att ingen utomstående ska kunna knäcka dem. Fördelen med att ha alla koderna i mobilen är att de alltid är tillgängliga.

Bra val: Alla smartphones har appar för minnesanteckningar, kalendrar med mera. Ett par exempel på bra gps-appar är Here och TomTom. De kostar en slant, men de är bättre än de fria gps-apparna som finns.

Turistande Tove – älskar att resa och hon är utomlands flera gånger per år, ibland i längre perioder.
Eftersom Tove är pensionär brukar hon ta en långresa till något varmare land under vintern. För henne är det mindre viktigt om det ingår obegränsade samtal och sms till andra mobiler, inom landet.

Bra val: Viktigt att jämföra olika abonnemang för att hitta ett där hon kan surfa och ringa för hyfsade priser utomlands.

Musikdiggande Maja – har alltid sina lurar i öronen.
Maja lyssnar på musik, poddar och talböcker. Hon behöver en mobil med bra ljud och inte för höga bastoner. Maja bör se till att hon köper en mobil med surround sound och koppla till ett bra headset, då kan hon njuta av ett härligt ljud. Musik kan hon ladda ner från flera håll, bland annat från svenska Spotify. Hon kan välja en betaltjänst och sätta ihop musiklistor efter eget behag eller ett gratisabonnemang med musik och reklam.

Bra val: Flera tillverkare, bland annat Apple, Samsung och Sony Ericsson mobiler som passar den som lyssnar mycket på musik.

Av Eva Weiber & Marie Flodin Foto: Shutterstock


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…