Annons

Annons

7 nya smärtlindringsmetoder

Spegelterapi, stötvågsbehandling och nervgiftet botox – nya metoder mot smärtlindring.

slipp smärtan

Bli kvitt smärtan med nya metoder.

Läs mer om beprövade metoder mot smärta

1. Medicinsk laser sätter igång läkningsprocessen. På Socialstyrelsens hemsida står det att ”det finns vetenskapligt underlag som visar att lågenergilaser har effekt på smärta vid artros i knä”. Medicinsk laser kan påverka det lokala immunförsvaret, cirkulation i blod och lymfkärl, ämnesomsättningen i cellerna och utsöndring av olika ämnen som påverkar smärttillstånd.

Annons

2. Stötvågsbehandling har använts inom sjukvården sedan 1980 talet. Då sprängdes den första njurstenen med tekniken. Under senare år har metoden också börjat användas mot skador i senor och muskler. Stötvågorna minskar en av kroppens signalsubstanser, substans P, som påverkar smärta. Stötvågorna underlättar läkningsprocessen och har dessutom en antiinflammatorisk effekt.

3. Spegelterapi kan hjälpa mot nervsmärtor. Med speglar framför den sjuka kroppsdelen förmås hjärnan att omtolka signalerna så att de från friska sidan får dominera och sprida sig. Träningen går ut på att gömma den påverkade kroppsdelen bakom en spegel och sedan koncentrera sig på spegelbilden av den friska kroppsdelen under rörelse eller aktivitet.

4. Nervgiftet botox, som länge använts för att släta ut rynkor, är av Läkemedelsverket också godkänt som behandling mot migrän och spänningshuvudvärk. Den muskelavslappnande effekten
i botox skapar en nervblockad som hindrar värk. Verkar i cirka 12 veckor. Man injicerar botox i musklerna i pannan, runt ögonbrynen och i tugg- och nackmuskulaturen.

5.  Epilepsimedicin mot nervsmärta. Lyrica är godkänt för behandling av nervsmärta, har också prövats mot fibromyalgi. Medlet ska ”smygas in” med små doser, minskar risken för eventuella biverkningar som trötthet och yrsel.

6.  Kroppseget ämne, urocortin, kan bli den första riktigt verksamma botande behandlingen mot artros. Urocortin kan motverka den celldöd i brosket som orsakas av artros. Forskargruppen tror till och med att urocortinet kan verka förebyggande och förhindra att artros uppstår i lederna.

7.  Plåster används främst mot nervsmärta. Qutenza fästs på huden i en timme och kan ge uppåt tre månaders smärtlindring. Verksamt ämne är kapsaicin, ett ämne som finns naturligt i chilifrukter och ger den starka smaken. Kapsaicinet binder till receptorer som orsakar nervsmärta. Qutenza är receptbelagt och behandlingen utförs av läkare och sjuksköterskor.

Läs mer om beprövade metoder mot smärta

Av Susanna Haufmann Foto Sjöberg bild

LÄS OCKSÅ


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…