Annons

Annons

7 oväntade sätt att använda aska

Eldar du mycket? Grattis, då har du även skapat en utmärkt allt i allo-produkt. Aska kan nämligen användas till en rad oväntade saker, som till exempel silverputs och skadedjursbekämpning.

Aska kan användas till mycket. Foto: IBL

Vad brukar du göra med askan som blir över efter eldning i öppen spis, kakelugn eller grillning? Om du kastar det i soporna borde du sluta med detta direkt. Aska har nämligen massor av användningsområden.

Annons

Det är dock viktigt att inte spara askan i en platspåse eller pappkartong, eftersom det finns en brandfara då glöden kan finnas kvar i askan i upp till två dygn. Spara den i stället i en plåthink eller plåtburk med lock.

1. Få bort skadedjur

Använd askan för att hålla trädgårdens skadedjur borta. Genom att sprida aska runt om i trädgårdslandet håller sig sniglar, av alla de sorter, borta.

2. Få större tomater

Aska är ett mycket kaliumrikt gödselmedel. Den kan få dina kaliumälskande plantor, som exempelvis tomater, att frodas. Det enda du behöver göra är att hälla ungefär en halv deciliter aska i hålet där du ska plantera.

3. Få rena glasdörrar

Glasdörrarna vid eldstaden blir snabbt och fint rena med hjälp av en fuktig svamp doppad i aska. Askan hjälper till att ta bort alla sotiga rester.

Gör enkelt rent glasdörrarna med vatten och aska. Foto: IBL

4. Ta bort fläckar

Har du fått målarfläckar på stenbeläggningar eller cement? Få enkelt bort fläcken genom att strö aska direkt på området. Gnugga och fläcken ska vara väck.

5. Förbättra komposten

Förbättra komposten genom att strö lite aska över. Viktigt är dock att inte använda för mycket –max 2 dl per 100 liter kompost.

6. Ta bort mossa

Strö ut askan på gräsmattan, där den motverkar försurning och mossbildning.

7. Putsa silver

Få rent ditt silver genom att blanda en pasta av aska och vatten. Ett enkelt och miljövänligt sätt att polera upp bordssilvret.

Använd aska när du putsar ditt silver. Foto: IBL

Källa: Leva & Bo, Odla.nu

Läs också:  Sex sätt att använda bikarbonat i trädgården

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…