Annons

Annons

7 saker dina pruttar kan avslöja om din hälsa

Pruttar. De är en oundviklig del av vårt liv vare sig vi vill det eller inte. Men om du plötsligt börjar fisa mer än vanligt och känner dig ovanligt uppblåst och gasig, kan det vara värt att kolla upp – det kan vara din kropps sätt att säga dig något om hur den mår.

Att fisa kan kännas pinsamt och genant, men faktum är att pruttar är något helt normalt. Däremot ska du vara uppmärksam om du plötsligt börjar prutta mer än tidigare.

Här är sju saker som dina pruttar kan säga om hur du mår:

1. Dina magbakterier har fått spel

Den mat du äter tas om hand av magbakterierna i tjocktarmen. Men ibland händer det att de bakterierna tar sig in i tunntarmen, där de möter mat som ännu inte hunnit smältas. Alltsammans fermenteras då på en gång, något som kan leda till ökad gasproduktion.

Annons
Gilla Året Runt på Facebook

Har du nyligen haft magsjuka eller någon infektion? Det kan leda till bakteriell obalans i magen en tid efteråt. En antibiotikakur kan hjälpa, liksom att undvika livsmedel som kan öka gasbildningen, till exempel bönor, linser, plommon och lök.

2. Du kastar i dig maten

Bild: IBL Bildbyrå

Att äta för snabbt gör att du sväljer mycket luft. Luften ska sedan ut någonstans, och troligtvis blir det i form av rapar – men pruttar är inte heller uteslutet. Så om du kan, sluta att äta på stående fot och ta dig tid att sitta ner ordentligt och faktiskt njuta av maten.

3. Du är förtjust i mjölkprodukter

Bild: IBL Bildbyrå

Även om du alltid har kunnat äta mejeriprodukter utan problem, kan det ändras med tiden. Med stigande ålder kan det enzym som ska bryta ner mjölksockret avta i kroppen.

Om du upplever att du blir extra gasig när du äter fil eller dricker ett glas mjölk, kan det vara en god idé att undersöka om du på allvar har problem, genom att helt utesluta mjölkprodukter ur din kost under några dagar eller prova laktosfria mejeriprodukter.

4. Du är känslig för gluten

Bild: IBL Bildbyrå

Om din kropp har problem med att hantera vissa livsmedel, resulterar det allt som oftast i gasbildning och en pruttig mage. Glutenintolerans, eller celiaki, är ett exempel på en autoimmun sjukdom som kan leda till en gasig mage. Känner du igen de här symptomen, kan det vara läge att besöka din läkare för en vidare utredning.

5. Dina hormoner förändras

Om du är i klimakteriet eller har en sjukdom som sätter hormonerna ur balans, kan det leda till en gasig mage. Vad det här beror på är inte klarlagt, men många kvinnor med hormoner i förändring upplever att deras tarmar inte riktigt rör på sig som förut. Oavsett varför gasbildningen ökar, kan träning hjälpa.

6. Du är förstoppad

Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Som om det inte vore jobbigt och smärtsamt nog att inte kunna bajsa, kan förstoppning dessutom göra att du pruttar mer än vanligt. Det beror på att du har mer bakterier än vanligt i tarmarna som avger gaser. Om du är förstoppad, se till att dricka massor av vatten, träna och ät fibrer.

7. Du är extra känslig för gaser

Vissa människor är helt enkelt mer känsliga för gaser än andra. Det betyder att även om du inte nödvändigtvis producerar mer gas än normalt, har du mer besvär av gasen. I så fall kan det vara läge att uppsöka en läkare, eftersom du kanske drabbats av IBS, eller Irritable Bowel Syndrome.

Vårdguiden rekommenderar att du tar kontakt med en vårdcentral om du:

  • tycker att gasbesvären stör dig i vardagen
  • har besvär trots att du har prövat att behandla dig själv
  • är orolig för dina besvär.

Du ska också ta kontakt med vårdcentralen om:

  • du är över 50 år, inte har haft besvär från magen tidigare och nu har gaser och en känsla av att magen är uppkörd och utspänd, under mer än två veckor
  • du snabbt har gått ner i vikt eller tappat aptiten
  • du har gasbesvär i mer än två veckor och dessutom behöver gå på toaletten på andra tider än du brukar, eller om konsistensen på avföringen har ändrats.

Källor: Women’s health, Expressen Hälsoliv, 1177 Vårdguiden

Text: Minna Wallén-Widung

Läs också:

Har du IBS – här är symtomen

Läkarens råd till IBS-drabbade: Fjärta mer!

5 saker som gör dig gasig i magen – som inte är mat


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…