Annons

Annons

7 saker du ALDRIG bör rengöra med diskmedel

Diskmedel går att använda till så mycket mer än disk. Men det finns tillfällen då du inte bör använda det.

Diskmedel

1. Bilen

Om du vill tvätta bilen på egen hand med hink och slang är det viktigt att välja rätt rengöringsmedel. Tar du vanligt diskmedel kan du förstöra bilens lack och färg.

LÄS OCKSÅ: 10 saker du bör förvara i bilen vintertid

2. Diskmaskinen

Har du känt dig frestad att använda handdiskdiskmedel när det ordinarie diskmaskinspulvret tagit slut? Det är ingen bra idé. Diskmedel kan orsaka översvämningar av lödder, vilket maskindiskmedel aldrig gör. Därutöver kommer maskinen att få svårt att skölja disken helt ren.

Annons

LÄS OCKSÅ: 5 osanningar om diskmaskinen

3. Tvättmaskinen

Precis som med diskmaskinen kan tvättmaskinen också översvämmas av lödder om du använder vanligt diskmedel. Kläderna blir heller inte ordentligt genomsköljda och smuts försvinner inte lika effektivt.

LÄS OCKSÅ: 7 smarta sätt att använda udda strumpor

4. Fönster

Bästa valet när du ska putsa fönster är anpassat fönsterputsmedel. Det tar bort smuts och gör glasen skinande rena. Vanligt handdiskmedel skapar i stället ränder på glasen och fläckarna sitter dessutom ofta kvar…

LÄS OCKSÅ:  5 knep för skinande rena fönster

5. Speglar

Resultatet om du använder diskmedel på speglar kan liknas vid resultatet när du putsar fönster med samma medel. Ingen bra lösning alltså.

6. Glasögon

Att glaset är fläckfritt är viktigt för att kunna se bra. En vanlig missuppfattning är att diskmedel går att rengöra glasögon med. Men medlet innehåller mjukmedel för händerna, vilket kan lämna en fet hinna på glaset vilket kan irritera för ögonen. I nödfall kan du ta ytterst lite och gnida glaset med samtidigt som du sköljer under rinnande vatten. Torka väl med mjuk trasa.

LÄS OCKSÅ: Så putsar du dina glasögon

7. Exklusiva tyger

Vi är nog många som tar bort matfläckar på kläderna med hjälp av lite diskmedel. Men om plagget är av dyrare variant (och kräver kemtvätt) kan diskmedlet i stället förstöra tyget. Lämna direkt till kemtvätt för att inte göra någon onödig skada.

LÄS OCKSÅ: Så tvättas nobeldukarna efter nobelfesten

Text: Margaretha Malmgren/Allas
Källa: Goodhousekeeping.com
Foto: IBL

Läs också:

Sex sätt att använda bikarbonat i trädgården


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…