Annons

Annons

7 sätt att återanvända gammalt bröd

Oftast är det inget fel på brödet, förutom att det blivit lite torrt och tråkigt. I stället för att kasta i onödan kan du med våra smarta tips göra det fullt ätbart igen.

Enligt Livsmedelsverket slänger varje person 19 kilo ätbar mat direkt i soporna och 26 kilo mat hälls bort i slasken. Bröd är inget undantag. Men med våra sju tips är det lätt att ändra på!

Annons

Vem har inte någon gång lämnat bröd framme som torkat? Bild: Shutterstock/IBL

Här är 7 sätt att använda bröd som har blivit gammalt:

1. Gör krutonger av brödet

Skär i lagom stora tärningar och rosta ditt gamla bröd i 175°, ca 10 minuter, tillsammans med kryddor i ugnen tills de fått fin färg. Rör om efter halva tiden.

Krutonger. Bild: Shutterstock/IBL

2. Använd som frasigt täcke på gratängen

Bröd fungerar bra som topping på en gratäng. Tillsammans med ost eller lite olja eller smör skapar de en läckert frasig yta och fin färg.

3. Strö på glassen

Gammalt bröd kan faktiskt bli riktigt krispigt glasströssel. Smörstek smulorna tillsammans med kardemumma och strö sedan över glass. Utsökt!

4. Använd som såsbas

Det kanske inte hör till vanligheten. Men faktum är att gammalt bröd kan bli en bra bas i en mixad kall sås – exempelvis en mojo rojo-sås.

5. Rosta till skorpor

Skär brödet i bitar, bred på lite smält smör, doppa i lite kryddor och ställ sedan in i ugnen på 75°  tills de torkat till skorpor. Det här fungerar även utmärkt på gamla vetelängder (om de nu av någon outgrundlig anledning blivit torra).

Gammalt bröd kan bli nya skorpor. Bild: Shutterstock/IBL

6. Använd i peston

Om du har ljust bröd som blivit torrt är det en utmärkt ingrediens i din hemmagjorda pesto. Börja med att rosta brödbitarna i en stekpanna tills de blir krispiga. Tillred sedan en klassisk pesto med stavmixer eller i matberedare. Ersätt basilikan med lika delar grönkål  och brödsmulor.

7. Gör eget ströbröd

Varför köpa något du kan göra själv? Först ska du låta brödet bli helt torrt. Dela det sedan i mindre bitar och kör i en mixer tills det bara är smulor. Sätt ugnen på 175°, strö smulorna på ett bakplåtspapper och låt rosta i ugnen i mellan 10 och 12 minuter. Halvvägs in i rostningen är det lämpligt att röra runt lite.

Källa: Fazer, Pågen

… eller så väljer du helt enkelt att ”återuppliva” det gamla brödet.

Sajten Bon Appetit uppmärksammades häromåret av brödälskare i världen för sitt revolutionerande sätt att rädda bröd som torkat.

Första steget är att sätta i gång vattenkranen och sedan ”skölja” det torra brödet. Nästa steg är att värma brödet i ugnen på runt 150° . Ett litet bröd behöver mellan 6 och 7 minuter. Ett större bröd mellan 12 och 13 minuter.

Tricket är helt enkelt att vattnet blir till ånga som ger dig en mjuk insida och en knaprig utsida.

Sannolikt det bästa som hänt – sedan skivat bröd!

Nutritionisten Luvisa Nilsson säger dock till Daily Mail att du bör inspektera brödet väl innan du använder det. Har det orange, gröna, gula eller svarta fläckar kan det vara direkt hälsovådligt. Det återuppvärmda brödet bör dessutom ätas så fort som möjligt – absolut senast samma dag.

Gammalt bröd kan räddas, men det finns gränser. Bild: Science Photo Library/IBL

Text: Helena Sjögren

Läs också:

7 städmissar som får din mat att smaka sämre

6 smarta sätt att ta vara på övermogen frukt

5 grönsaker som är hälsosammare efter tillagning

 


Kommentera


Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…