Annons

Annons

7 skäl att resa dig och ta en nypa luft på jobbet – du kommer göra det direkt!

Få in lite rörelse på ett stillasittande jobb och hälsovinsterna blir stora – för både kroppen och knoppen! Här är tre enkla sätt att röra sig och få frisk luft under arbetsdagen!

Kvinna tar en nypa luft

Att träning är viktigt påminns vi om varje dag. Men det är i vardagsmotionen du enkelt kan göra stora hälsovinster. Att gå ut och andas frisk syrerik luft tillsammans med effekten du får av att resa på dig och öka cirkulationen är ett mirakelmedel för både kroppen och tankeförmågan.

Annons

Läs också: Enkla metoden för att minska risken med stillasittande

1. Du håller dig friskare

Inaktivitet och stillasittande ökar risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, fetma och olika typer av cancer. 

Gilla Året Runt på Facebook

2. Du mår bättre rent mentalt

När du rör på dig frigörs olika måbra-hormoner, exempelvis dopamin och serotonin som motverkar depression och smärta. Dessutom frigörs endorfiner vid fysisk aktivitet, vilket får oss att må bra och känna oss nöjda med oss själva!

3. Du blir mer kreativ och effektiv

Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga förbättras när du rör på dig då och då under dagen. En studie vid universitetet i Stanford visade att studenter som varit ute på en rask promenad presterade hela 50 procent bättre på ett kreativitetstest än studenter som vilat före!

4. Du blir piggare

När vi rör på oss ökar blodcirkulationen och cellerna tar upp mer syre. Det gör oss omedelbart piggare och kroppen tar dessutom lättare hand om stresshormoner vilket får oss att både må och sova bättre.

5. Du blir lugnare och hanterar stress bättre

Lägre halter av kortisol och mer oxytocin, endorfin och serotonin får dig att ta dig an dagens utmaningar på ett smartare och mer pedagogiskt sätt. 

6. Du får ihop ditt dagsbehov av motion

Flera små promenader samlar faktiskt ihop till ganska många steg! Exempelvis tar det kanske 20 minuter att gå till tåget och 12 minuter att ta bussen, med väntan vid hållplats, påstigningar och trafikljus. Går du både på vägen till jobbet och på vägen hem blir det 40 minuters extra promenad om dagen. Tidsförlusten är inte särskilt stor – men hälsovinsten är desto större! Lägger du dessutom på en kort bensträckare då och då under arbetsdagen har du plötsligt avverkat en bra del av dagens stegkvot.

7. Du blir mer benägen att träna i övrigt

Eftersom rörelse gör dig piggare ökar sannolikheten att du orkar få till träningen i övrigt. Dessutom kommer du se dig själv som en mer aktiv person, vilket definitivt ökar chansen att du planerar in och prioriterar träning i ditt schema.

Tre enkla sätt att få in mer rörelse i din arbetsdag

  • Ta ett promenadmöte!

Ska du och en kollega spåna idéer eller diskutera hur ni tar er framåt i ett särskilt ämne? Ta en promenad tillsammans och skriv ner det som behövs så fort ni kommer tillbaka, alternativt använd inspelningsfuktionen på telefonen för kortare minnesnoteringar. Chansen att det blir ett mer spontant, ärligt och kreativt möte ökar i och med den otvungna miljön och syresättningen till din hjärna.

  • Stå up och jobba

Gör större skillnad för hälsan än vad du tror. Genom att stå upp och jobba kan du bli kvitt ryggproblem, minska risken för hjärt-kärlsjukdom och ge förbränningen en skjuts.

  • Ta mikropauser

Gå till kaffemaskinen längst bort, gå en runda runt kvarteret på lunchen, välj alltid trapporna, gå i rulltrappan. Om du rannsakar dig själv – går inte livet ofta ut på att hitta genvägar? Vi cirkulerar med bilen för att hitta den närmaste parkeringsplats när det hade gått mycket fortare och varit bättre för hälsan att parkera på första bästa plats och gå ett par hundra meter? De små sakerna gör stor skillnad.

Källa: Hjärnstark av Anders Hansen/GIH

Text: Nina Nyström
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs också:

Stå upp och gå ner i vikt

Forskning: Så lite träning behövs för att förlänga livet

9 hälsofördelar med att ta en promenad

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…