Annons

Annons

7 steg – bli av med sötsuget

Gör slut med sockerbegäret! Hälsocoachen Flippa Salomonsson tipsar dig hur du blir av med ditt sötsug.

LÄS OCKSÅ: Gör slut med sötsuget på 3 veckor!

bli av med sötsuget

1. Kunskap: Det är sockerarten fruktos vi behöver dra ner på. Vanligaste källan är sackaros, som finns i vanligt vitt socker.

2. Medvetenhet. Tillsatt socker är vanligt i halvfabrikat, färdigmat, charkprodukter. Finns i ketchup, tacokrydda och mycket av din frukostmat – som flingor, müsli, färdiga smoothies, frukt-yoghurt mm.

Annons

3. Förberedelsevecka. Rensa kyl och skafferi från livsmedel med tillsatt socker, sötsaker, kakor, bullar, läsk, saft, vitt socker och processad mat som har behandlats på något sätt, t ex korv, leverpastej mm.

4. Tillbaka till naturen. Handla enbart rena, obehandlade råvaror. Ingen färdiggjord mat. Tänk positivt kring alla nya bär och smoothies som du nu ska få prova.

5. Affirmation. Hitta ett motto som passar dig, och som du upprepar för dig själv när det blir tufft, så att du inte faller tillbaka i gamla vanor. Betrakta socker som en falsk vän.

6. Upp igen. Om du återfaller för sockersuget under din detox, så är det ingen katastrof. I morgon är en ny dag, då kampen mot sockersuget fortsätter!

7. Frisk och fri. När du har gjort slut med sockret upptäcker du kanske att det söta var ett sätt att undvika känslor och livssituationer som egentligen krävde din uppmärksamhet och närvaro.

Några tecken på ett osunt förhållande till sött

– Starkt behov av något sött varje dag.
– Negativ påverkan på humöret om man inte har något sött till hands.
– Anfall av sockersug som måste stillas.
– Energidippar.
– Kroppsliga reaktioner som huvudvärk och magont. # Sämre immunförsvar.

I Sverige konsumerar vi 10 000 tsk socker per person och år. Den rekommenderade dagliga mängden är ungefär 5-6 tsk för kvinnor och 7-8 tsk för män, enligt WHO.  En läsk (33cl) ger 10 tsk socker. Svenskar äter mest godis i världen per år, 17 kilo per person. Dubbelt så mycket som genomsnittet för EU.

Källa: Filippa Simonsson, hälsocoach.

LÄS OCKSÅ: Gör slut med sötsuget på 3 veckor!


Kommentera

Vinn 10 000 kronor till valfri resa – TÄVLA HÄR

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…