Annons

Annons

7 tips för att du lättare ska somna

Ligger du sömnlös och vrider dig i sängen. Då kan dessa råd från sömnforskaren vara värda att prova.

somnlos

Sömn är livsviktigt för att du ska fungera som människa. Det är under sömnen som kroppens immunsystem och viktiga hormoner bildas. Den som inte sover ordentligt ökar riskerna för depression och hjärt-kärlsjukdom. Dålig sömn kan också leda till både muskelvärk och koncentrationssvårigheter.

Sömnforskaren Christian Benedict säger till Metro att mycket är individuellt. Bland annat skiljer det sig hur mycket sömn som är lagom. I snitt behöver en vuxen mellan sex och nio timmars per natt.  Christian Benedictch påpekar också att det inte finns en sovställning som passar alla.

Men det finns ändå vissa generella tips att lyssna till hur du gör det bästa för din sömn.

Annons

1. Sov bättre i ett svalt sovrum

Ett svalt sovrum hjälper dig båda att somna snabbare och att behålla en hög sovkvalitet. Studier visar att ett sovrum som håller en temperatur på mellan 17 och 19 grader är lagom.

Självklar behöver det inte vara minusgradre i sovrummet, men din sömn tjänar på lite svalare temperaturer. Bild: E.D. Torial / Alamy

Självklar behöver det inte vara minusgrader i sovrummet, men din sömn tjänar på lite svalare temperaturer. Bild: IBl

2. Släck och stäng av tekniken

Ljus gör det svårare för hjärnan att slappna av. Därför kan det vara en god idé att investera i bra mörkläggningsgardiner – eller varför inte en sovmask. Håll gärna mobilen, surfplattan och datorn borta från sovrummet. Ljuset från skärmen stör dina sömnhormoner och gör det svårare för dig att slappna av och somna.

3. Gör avslappningsövningar

Stress är en vanlig anledning till att du sover dåligt. Sömnbristen kan dessutom öka stressnivåerna. Ett sätt att få kroppen att slappna av och varva ner är att träna avspänning. Ta hjälp av olika andningsövningar.

4. Motionera mera och hoppa över kvällskaffet

Alkohol, nikotin och koffein är välkända sömnstörare. Regelbunden motion gör i stället att du sover bättre. Här krävs inga maraton, i stället kommer du långt med helt vanlig vardagsmotion. Motion minskar stress, ångest och depression – vilket också gör att du sover bättre. Mellan 30 och 60 minuters aktivitet varje dag har god effekt. En rask promenad fungerar utmärkt men du kan lika gärna cykla, simma eller jobba i trädgården. Så skippa kvällskaffet och ta en promenad i stället.

5. Välj sovrum med omsorg

Har du möjlighet ska du välja ditt sovrum noggrant. Ljud kan störa sömnen och det finns därför all anledning att se över var i bostaden sovrummet är beläget. Välj gärna ett rum in mot gården snarare än ut mot en trafikerad väg.

6. Se över ditt val av (sov)partner

Hur mysigt det än är att somna i någons famn är det inte alls säkert att det är bra för din sömnrytm. En snarkande partner kan exempelvis vara en riktig sömndödare. Christian Benedict sträcker sig så långt att han rekommenderar sambos att sova i separata sovrum. Män och kvinnor har exempelvis olika sömnmönster, enligt forskaren.

– Det är ju socialt oacceptabelt för folk tänker att deras förhållande är slut. Men jag är sömnforskare och delar inte sovrum med min fru. Det var problematiskt när vi sov ihop, hon var alltid trött, gick upp andra tider. Men nu är det jättebra! säger han till Metro.

7. Ta tag i ditt snarkande

Snarkningar är inte bara ett oljud – det kan också leda till syrebrist. Snarkningar är dessutom en väldigt vanlig orsak till dålig sömn. Mellan 10 och 20 procent av alla män snarkar – bland kvinnor är det något mer ovanligt. I värsta fall kan den som snarkar mycket och kraftigt lida av sömnapné. Det innebär helt enkelt att du gör kortare andningsuppehåll under natten.

Vet du att du snarkar bör du undvika att sova på rygg. Christian Benedict har till och med rådet att sy in en tennisboll i ryggen på tröjan du sover i. Detta gör – förhoppningsvis – att du till sist väljer en annan sovposition.

Bild: BSIP SA / Alamy

Snarkar din partner? Sov i eget sovrum, tipsar experten. Bild: IBL

Och kom ihåg. En eller ett par sömnlösa nätter är ingen större fara. Kroppen kommer att kompensera den förlorade sömnen nästa natt med extra djupsömn. Däremot kan för lite sömn vara skadligt längden.

Har du långvariga problem med din sömn bör du söka hjälp. Ofta går problemen att behandla.

Text: Helena Sjögren

Källa: 1177.se, Metro

 

Läs också:

Oväntade fördelar att sova med strumporna på

5 sköna skäl att sova i blått

 


Kommentera

 

 Annons

SENASTE RECEPTEN FRÅN ÅRET RUNT

Annons


Laddar startsidan…